Роман који је узбуркао модерно друштво: “Љубавник леди Четерли” стиже у новом издању

Приредила: Илијана Божић
Роман који је узбуркао модерно друштво: “Љубавник леди Четерли” стиже у новом издању

БАЊАЛУКА - Роман “Љубавник леди Четерли” енглеског писца Дејвида Херберта Лоренса, који је након објављивања изазвао скандал и био забрањен у Великој Британији до шездесетих година прошлог вијека, ускоро излази из штампе у “Лагунином” издању.

Књига ће бити објављена на латиници, а на српски језик ју је превео Светозар Игњачевић.

Први пут роман је објављен 1928. године у Фиренци, али је статус свјетског бестселера стекао тек почетком шездесетих захваљујући одупирању британског издавача пред нападима јавног тужиоца због бестидног садржаја књиге према мишљењу тадашње критике. Роман је у цјелости објављен мјесец дана послије судског процеса и већ у првом дану продато је 200.000 примјерака.

Скандал је настао због експлицитних сексуалних описа и због језика.

- Лирски и сензуалан, Лоренсов роман говори о осећањима жене сатеране у замку стерилног брака. Када се Конин супруг сер Клифорд Четерли врати из рата парализован од појаса наниже, платонска љубав међу њима јој није довољна. Друштвена конвенција тога доба прећутно је одобравала право, али и “задатак” женама из високог друштва да нађу љубавника који ће им, у оваквом случају, подарити дете. Међутим, нежна љубав која ће се развити између леди Четерли и ловочувара са имања изазвала је бурне реакције критичара и читалаца - саопштили су из “Лагуне”.

Како су казали, искрен портрет ванбрачне афере и експлицитне сексуалне авантуре њених јунака обиљежили су књигу као контроверзну.

- Нове генерације читалаца имају прилику да открију шта је то узбуркало модерно друштво и да схвате овај роман као Лоренсову критику модерне западне цивилизације - навели су из “Лагуне”.

Лоренд Дарел је говорећи о роману “Љубавник леди Четерли” казао да ниједна особа у овом вијеку, које се овај роман тиче, не би смјела да га пропусти.

Радња је смјештена у доба послије Првог свјетског рата, а писац описује и живот у провинцији, као и посебне ликове који живе у њој. Једна од занимљивијих је Иви Болтон, слушкиња која се брине о Клифорду.

Ово ремек-дјело свјетске књижевности говори о животу и људским судбинама.

Забрана

Ова књига потиснута је због неморала, а копије које су увезене у Енглеску заплијењене су и уништене. Лоренс је покушао да напише верзију “очишћену” од ранијег експлицитног садржаја. О томе је казао: “Могао бих исто тако покушати исјећи свој нос у одређени облик користећи се маказама... Књига крвари.”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана