Promovisana knjiga "Srpska narodna nošnja derventskog kraja": "Moda" iz starih vremena sačuvana od zaborava

Miloš Vasiljević
Promovisana knjiga "Srpska narodna nošnja derventskog kraja": "Moda" iz starih vremena sačuvana od zaborava

DERVENTA - Knjiga "Srpska narodna nošnja derventskog kraja" je svojevrsno putovanje kroz vrijeme i vrata kroz koja ulazimo u svijet naših predaka. Svaka stranica nosi sa sobom dio naše istorije, a svaki detalj nošnje ima svoju priču, svaka fotografija je trag vremena. Mi smo se trudili da prenesemo duboku povezanost između prošlosti i sadašnjosti.

Kažu to Damir i Sandra Kljajić, autori knjige koja je promovisana u derventskom Centru za kulturu.

Nastanku knjige prethodilo je dugogodišnje istraživanje i prikupljanje pisane građe i fotografija. Nastala je, dodaju, prije svega iz želje da na jednom mjestu budu objedinjeni dosadašnja istraživanja etnologa, zapisi hroničara, kao i sjećanja mještana o srpskoj narodnoj nošnji na širem prostoru Dervente, te prikazan dio starih fotografija i dijelova narodne nošnje koje i dalje čuvaju srpske porodice u derventskim, kao i selima u drugim opštinama koja gravitiraju Derventi.

Damir Kljajić ističe da se, prije svega na osnovu sačuvanih fotografija na kojima su stanovnici sela u nošnjama, od kojih je najstarija iz 1907. godine, može reći da su nošnje definitivno bile ogledalo ondašnjeg društva.

- Fotografije ne samo da su pokazivale društveni status i ulogu pojedinca u životu zajednice već su davale i brojne podatke o kulturnim, privrednim, političkim i ostalim društvenim obilježjima vremena u kome su nastale - pojašnjava.

Dodaje da je vidljivo da su promjene u društvu pratile i promjene u narodnoj nošnji. Vladavina Osmanskog carstva, a potom i Austrougarske, kao i kontaktiranje sa susjednim zemljama, unijeli su u seosku odjeću derventskog kraja i specifičnosti tih zemalja.

- Tako je u vrijeme osmanske vladavine u ženskoj narodnoj nošnji bilo mnogo istočnjačkih elemenata - gajtani, krzno, džemadan, fes... Austrougarska vladavina donijela je razvoj industrije i trgovine, nove tehnike izrade i nove materijale - prije svih pamuk, što je dovelo do velikih promjena i u narodnoj nošnji. Na osnovu sačuvanih fotografija može se reći da tada nošnja doživljava svoj najbogatiji razvoj - krojevi rubina su raskošniji, materijali raznovrsniji, a šare i ukrasi sve bogatiji - istakao je Kljajić.

Sandra Kljajić naglašava da knjiga, s obzirom na to da autori nisu etnolozi, nema namjeru da da konačan opis izgleda narodne nošnje Srba ovog kraja, već da široj javnosti prezentuje mali dio sačuvanog nasljeđa i da podstakne i druge na istraživanje i vrednovanje ovog kulturnog dobra Dervente.

Recenzent Svetlana Bajić iz Sarajeva, etnolog u penziji, naglašava da su autori, koristeći raznovrsnu i obimnu građu, ponudili knjigu prepunu zanimljivih detalja, koji na najbolji način oslikavaju narodnu srpsku nošnju u derventskom kraju.

- Knjiga će dopuniti postojeću etnološku literaturu te će imati značajno mjesto u širem kontekstu materijalnog nasljeđa Republike Srpske, odnosno BiH. Takođe, smatram da će ova knjiga generacijama koje dolaze pružiti bogat dokumentacioni materijal, koji će moći koristiti svi oni koje ova tema bude interesovala - dodaje Bajićeva.

Recenzent Slobodan Nagradić, sociolog iz Banjaluke, ističe da je knjiga istovremeno izraz i doprinos, ishodište i utočište, konsekvencija određene kulture pamćenja, odnosno sjećanja.

- Ovom knjigom, izvan ma kakve sumnje, otrgli su od zaborava dio tradicionalne srpske kulture, folklora, svakodnevnog i života u specifičnim situacijama i, koliko-toliko, nam približili "modu" iz nekih starih, ali ipak ne toliko davnih vremena. To je krucijalni doprinos i vrijednost publikacije - dodaje Nagradić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana