Kecmanović: "Derviš i smrt", jedan od najboljih romana

Tanjug
Foto: Ilustracija

STARČEVO- Četvrti "Starčevački dani knjige" koji su posvećeni piscu Meši Selimoviću danas se završavaju večem posvećenom novinaru Aleksandra Gajšeku u Domu kulture Starčevo (20:00).

Manifestacija u Starčevu, nadomak Pančeva, otvorena je 26. aprila prigodnom svečanošću kada su lokalna biblioteka i obližnji trg dobili simboličan naziv "Meša Selimović“, koji će nositi u narednih godinu dana, saopštili su organizatori iz Doma kulture.

U okviru "Starčevačkih dana knjige" gostovao je pisac Vladimir Kecmanović koji je prve večeri govorio o svom radu i raznim književnim temama, istakao da je Selimovićev roman "Derviš i smrt" jedan od najboljih na ovim prostorima, i da je nenadmašan prije svega kada je riječ o kompoziciji.

Pisac i novinar Muharem Bazdulj je druge večeri manifestacije izneo niz podataka o Selimoviću, između ostalog da potiče iz osiromašene velikaške porodice, da je u isto vrijeme išao u gimnaziju sa Gojkom Stojčevićem, budućim patrijajrhom Pavlom, ili da je u mladosti igrao fudbal za tuzlansku Slobodu.

Prema njegovim riječima, Selimović nije obećavao uspjeh kakav je kasnije doživio, pa je čak bio deprimiran kada mu nisu objavljivane priče u Politici, a sve se promijenilo kada je napisao "Derviš i smrt”, i potom "Tvrđavu”.

Bazdulj je istakao da ima odlično iskustvo sa gostovanjima u manjim mjestima i da to "uliva nadu da postoji glad za kulturom i u, uslovno rečeno, ruralnim sredinama, pa time i jverovatnoća da će se izvan Beograda pojaviti neko ime kao što je Enes Halilović u Novom Pazaru ili Vladan Matijević u Čačku".

Pomenuvši kao zanimljive romane Darka Ješića, Filipa Inđića i Vojislava Savića, Bazdulj je rekao da se boji da "postoji manjak recenzijske zajednice, pa neke knjige prođu bez ikakve medijske pažnje", prenose organizatori "Starčevačkih dana knjige".

Kako je navedeno, Bazdulj se osrvrnuo i na sitauciju sa ruskim umetnicima na Zapadu ocijenivši da se "kako mrtvi tako i živi ruski pisci iz tih centara posmatraju kroz prizmu Putinove politike".

Prema njegovim riječima, "takva situacija događala se tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka, kada su stigmatizovani njemački umjetnici zbog Hitlera, premda svako poređenje njega i Putina nije umjesno".

"Slično je recimo Alberto Moravija procjenjivan po Musoliniju. Sve to je veoma zabrinjavajuće, jer zašto bi bila poljuljana umjetnička pozicija nekog samo zato što se rodio u Rusiji i piše na ruskom jeziku”, istakao je pisac.

Bazdulj je rekao da je za vrijeme korone počeo raditi "na dva-tri, moderno rečeno projekata i svi su odmakli do neke tačke", kao i da im vidi potencijalni završetak, ali ne zna šta će od toga najprije biti završeno.

U okviru manifestacije u Starčevu, između ostalog, prvog dana gostovanjem "Pesničkog karavana” predstavilo se stihovima dvadesetak pjesnika iz okruženja, a 28. aprila održana je promocija stripova izdavačke kuće „Veseli četvrtak“, kao i aforističko-satiričarski maraton Aleksandra Čotrića i Senke Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana