Кецмановић: "Дервиш и смрт", један од најбољих романа

Танјуг
Foto: Илустрација

СТАРЧЕВО- Четврти "Старчевачки дани књиге" који су посвећени писцу Меши Селимовићу данас се завршавају вечем посвећеном новинару Александра Гајшеку у Дому културе Старчево (20:00).

Манифестација у Старчеву, надомак Панчева, отворена је 26. априла пригодном свечаношћу када су локална библиотека и оближњи трг добили симболичан назив "Меша Селимовић“, који ће носити у наредних годину дана, саопштили су организатори из Дома културе.

У оквиру "Старчевачких дана књиге" гостовао је писац Владимир Кецмановић који је прве вечери говорио о свом раду и разним књижевним темама, истакао да је Селимовићев роман "Дервиш и смрт" један од најбољих на овим просторима, и да је ненадмашан прије свега када је ријеч о композицији.

Писац и новинар Мухарем Баздуљ је друге вечери манифестације изнео низ података о Селимовићу, између осталог да потиче из осиромашене великашке породице, да је у исто вријеме ишао у гимназију са Гојком Стојчевићем, будућим патријајрхом Павлом, или да је у младости играо фудбал за тузланску Слободу.

Према његовим ријечима, Селимовић није обећавао успјех какав је касније доживио, па је чак био депримиран када му нису објављиване приче у Политици, а све се промијенило када је написао "Дервиш и смрт”, и потом "Тврђаву”.

Баздуљ је истакао да има одлично искуство са гостовањима у мањим мјестима и да то "улива наду да постоји глад за културом и у, условно речено, руралним срединама, па тиме и јвероватноћа да ће се изван Београда појавити неко име као што је Енес Халиловић у Новом Пазару или Владан Матијевић у Чачку".

Поменувши као занимљиве романе Дарка Јешића, Филипа Инђића и Војислава Савића, Баздуљ је рекао да се боји да "постоји мањак рецензијске заједнице, па неке књиге прођу без икакве медијске пажње", преносе организатори "Старчевачких дана књиге".

Како је наведено, Баздуљ се осрврнуо и на ситауцију са руским уметницима на Западу оцијенивши да се "како мртви тако и живи руски писци из тих центара посматрају кроз призму Путинове политике".

Према његовим ријечима, "таква ситуација догађала се тридесетих и четрдесетих година прошлог вијека, када су стигматизовани њемачки умјетници због Хитлера, премда свако поређење њега и Путина није умјесно".

"Слично је рецимо Алберто Моравија процјењиван по Мусолинију. Све то је веома забрињавајуће, јер зашто би била пољуљана умјетничка позиција неког само зато што се родио у Русији и пише на руском језику”, истакао је писац.

Баздуљ је рекао да је за вријеме короне почео радити "на два-три, модерно речено пројеката и сви су одмакли до неке тачке", као и да им види потенцијални завршетак, али не зна шта ће од тога најприје бити завршено.

У оквиру манифестације у Старчеву, између осталог, првог дана гостовањем "Песничког каравана” представило се стиховима двадесетак пјесника из окружења, а 28. априла одржана је промоција стрипова издавачке куће „Весели четвртак“, као и афористичко-сатиричарски маратон Александра Чотрића и Сенке Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана