Nova epidemija

Anita Janković Rečević
Nova epidemija

Region Balkana, po svemu sudeći, na pragu je nove epidemije. Veliki kašalj, visokozarazna respiratorna bolest u narodu poznata i kao magareći kašalj, iako se vjerovalo da je gotovo pa iskorijenjen, ove jeseni i zime vratio se na velika vrata i buknuo u cijelom regionu.

Najgora situacije je u susjednoj Hrvatskoj, gdje je broj zaraženih premašio 3.000, a tamošnji stručnjaci upozoravaju da je ovo do sada najveća epidemija u posljednjih 40 godina. Otpisana bolest sve više pokazuje zube u Srbiji i Crnoj Gori, dok je u Republici Srpskoj do sada registrovano 16 oboleljih mališana sa područja Banjaluke, Laktaša i Prijedora.

Na sreću niko od djece u Srpskoj kod kojih je potvrđen veliki kašlja nije imao težu formu bolesti, niti je zahtijevao bolničko liječenje, iako bolest može biti izuzetno teška pa čak i kobna.

Ono što zabrinjava je sumnja ljekara da je broj zaraženih među populacijom u Srpskoj daleko veći nego što zvanični brojevi pokazuju, budući da medicinsku pomoć zatraže samo pacijenti sa težim simptomima.

Struka tvrdi da je neredovna vakcinacija glavi okidač za buđenje otpisane bolesti te da je zbog izbjegavanja vakcine koja postoji decenijama unazad, epidemija bila sasvim očekivana.

Kako smo došli do ovoga da nam se vraćaju gotovo zaboravljene bolesti i pored činjenice da imamo lijek, odnosno vakcinu za koje se s pravom može reći da su među najznačajnijim izumom čovječanstva, budući da su sačuvale milione života. Zahvaljujući njima mnoge zarazne bolesti potpuno su iskorijenjene, a sada zbog nevjernih Toma ponovo prijete čovječanstvu.

Glasni i agresivni stavovi zagovornika antiimunizacije koje koriste društvene mreže za širenje svoje propagande olako su doprli do glava lakovjernih roditelja koji su najosjetljiviji na svoje mališane. Pričama da pojedine vakcine izazivaju autizam, hendikepiranost i druga teška oboljenja izazvali su strah kod roditelja, nakon čega su mnogi izrekli veliko NE vakcinama, a da pri tome nisu svjesni koji to rizik nosi za njihove dijete pa i svako drugo koje će biti ugroženo ukoliko je u populaciji mali obuhvat imunizacije.

Da stvar bude gora, zagovornicima antiimunizacije već godinama na ruku ide velika pasivnost medicinara, čiji glas o prednostima i značaju vakcina gotovo da se i ne čuje ili ostaje u sjeni. Zbog takvog stava, pored građana koji odbijaju vakcinaciju, i sami medicinari bi trebalo da snose odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo. Struka ne smije dozvoliti da tamo neki kvazi-stručnjaci budu glasniji od nje. Ne smije se dozvoliti ni roditeljima da odgađaju vakcinaciju. Oni koji to ipak ne žele i pozivaju se na demokratiju i pravo da biraju odmah nakon odbijanja prve vakcine treba da budu kažnjeni onako kako to zakon i nalaže. A ne da im se ostavlja godina, dvije, pet pa tek onda da se djeluje, kad već može biti kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana