Nikad nije kasno

Miloš Vasiljević
Nikad nije kasno

“Nije bogat ko ima volova, nego kćeri i sinova. Nije silan ko ima pušaka, već kolijevki”, stara je narodna izreka i dio zdravice Ljubivoja Ršumovića koji je i najpoznatiji kao dječiji pisac, ali i koja najbolje oslikava da su srećna porodica i djeca najveće bogatstvo.

 Međutim, nisu svi putevi za parove posuti ružama. Djeca su najveće blago i imaju bezrezervnu podršku. Ipak, puno je parova koji su spriječeni da budu roditelji, a u posljednje vrijeme i sve više njih čiji nasljednici ne dolaze prirodnim putem, ali ne odustaju, bore se godinama, pa i decenijama.

Statistika je neumoljiva, a ona nam kaže da je do sada u borbi za potomstvo tokom ove godine odobreno čak 480 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju. I dok su to nekad mahom bili mlađi bračni parovi, više ni to nije slučaj. Naime, s obzirom na činjenicu da veliki broj parova na “ludi kamen” staje i u četrdesetim godinama, javnost i struka smatraju da bi onima koji kubure sa ovim problemom trebalo dati još jednu šansu.

Prije 15 godina Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uveo je usluge finansiranja vantjelesne oplodnje, a zahvaljujući ovoj humanoj misiji rođeno je više od 1.700 djece.

To je veliki benefit, prvo za njihove roditelje, gradove i opštine iz kojih dolaze, ali i za kompletno društvo i Republiku Srpsku, jer bez plača mališana život je besmislen, u suprotnom, postaćemo društvo staraca.

Lani je odobren 591 zahtjev za vantjelesnu oplodnju, za šta je utrošeno nešto malo manje od tri miliona maraka, jer jedan postupak košta 5.500 maraka, ali to je najbolja investicija i za svaku je pohvalu.

Fond u potpunosti finansira tri postupka vantjelesne oplodnje žena do 40 godina, dok ženama od 41. do navršene 42. godine finansira 50 odsto troškova. U slučaju da žene starije od 42 godine rode djevojčicu ili dječaka uz pomoć vantjelesne oplodnje koju je par sam finansirao, Fond u potpunosti refundira troškove.

Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da Fond može i da refundira troškove parovima koji su nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje treću sreću potražili u inostranstvu.

Uz to, pored finansiranja tri pokušaja vantjelesne oplodnje, Fond je još od 2017. godine uveo i čuvanje embriona na dvije godine, a to je olakšica jer žene ne moraju da se podvrgavaju hormonskoj terapiji.

I dok kao društvo imamo problema sa natalitetom, odlaskom mladih i škole nam se zatvaraju zbog manjka đaka, primjer besplatne vantjelesne oplodnje, nakon koje su mnogi parovi postali roditelji, vraća vjeru da za nas ima nade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana