Harakiri politika

Veljko Zeljković
Harakiri politika

Osim Ukrajinaca njemački narod je među najvećim gubitnicima u ratu protiv Rusije. Iako podrška projektu “Ukrajina” polako isparava i dalje je na pretek problema koji muče nekadašnju evropsku lokomotivu. Inflacija je i dalje visoka, privreda stagnira, izvoz u Kinu opada. I životni standard je u konstantnom padu, što dovodi do sve većeg rasta nejednakosti u bogatstvu.

Novi hladni rat nanosi veliku štetu Njemačkoj, ali i ostalim evropskim zemljama. Šta je ovu državu natjeralo da postane vazal SAD bezrezervno podržavajući harakiri odluke koje su isporučivane sa adrese u Vašingtonu. Postoji pretpostavka da je ova država morala da bude snažno naoružana ili prevarena da podrži projekat “Ukrajina” protiv svojih sopstvenih interesa. Ali da li je to zaista tako? A ako ne, zašto su donosioci političkih odluka slijedili pogrešan i poguban pravac djelovanja? Zašto Njemačka i dalje nastavlja tim pogubnim putem? I na kraju krajeva - iz kojih razloga su se toliko vezali za SAD koje imaju sve manju moć u svijetu?

Nema sumnje da Amerika koristi određene operativne taktike da bi držala svoje saveznike u borbenoj liniji. Podmićivanje i prinuda su bez sumnje dio američkog alata za održavanje reda na isti način na koji mreže organizovanog kriminala proširuju svoj domet. Ali da li održavanje ove prve borbene linije može biti rezultat nečeg mnogo podmuklijeg? Iako na prvi pogled to izgleda kao podaništvo ili ucjena, zar ne bi moglo biti da se njemačka elita jednostavno više identifikuje sa svojim američkim kolegama nego radničkom klasom u svojoj zemlji?

Uprkos svim ogromnim rizicima koje je predstavljao za njemačku naciju u cjelini, njemačka elita je očigledno željela rat. Velika je mogućnost da je za njih potencijalna isplata nadmašila zanemarljive rizike za njih same.

Kratak pregled ispitivanja javnog mnjenja u Njemačkoj, ali i Evropi, pokazuje da posljedice rata nisu doprle do elita - barem do sada. Priča je ista i u drugim evropskim zemljama, pri čemu je politika štednje iz 2010-ih igrala glavnu ulogu u povećanju jaza. Rat u Ukrajini je ubrzao ovaj proces. Realne minimalne plate su pale. Ne postoji plan da se ovo popravi.

Ostaje da se vidi koliko dugo njemačka elita može da izbjegne posljedice sve rasprostranjenog bijesa među građanima i nacionalistima. Neko ih zove desničarima, drugi suverenistima. AFD već opasno prijeti njemačkim globalistima. Tokom naredne godine širom svijeta biće održano više od 40 izbora, među kojima su i oni za Evropski parlament. Oni će najbolje pokazati koliko je ljudima zaista prekipjelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana