Bahaćenju nema kraja

Marijana Miljić Bjelovuk
Bahaćenju nema kraja

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nastavljaju da padaju, ali to se ne vidi na rafovima tržnih centara, odnosno svih onih koji su poskupljenje na pumpama koristili kao izgovor da i oni istaknu nove, naravno, više cijene svojih proizvoda i usluga.

Sada su se poprilično ućutali. Niko da se oglasi. Dobro, ima onih “hrabrih” koji najavljuju da će, naravno, ponovo posegnuti za podizanjem cijene proizvoda i to zbog novih dešavanja u Republici Srpskoj o kojima se ovih dana vodi polemika. I nastaviće sa tim najavama sve dok ne dobiju ono što traže. I ako ne dobiju ono na čemu insistiraju, opet će ceh svega platiti građani koji su gurnuti u provaliju siromaštva.

Kakav god da bude epilog o pitanju najniže plate u Republici Srpskoj nema sumnje da će svi redom od tržnih centara do nekih drugih poslovnih subjekata tražiti neki novi problem, samo da bi podigli cijene hrane, ali i ostalih usluga. Nema sumnje i da će u tome uspjeti.

Svi traže samo put do svoga bogaćenja, odnosno ubiranja ekstra profita. Briga o domaćim radnicima prepuštena je inostranstvu i tamo će, po svemu sudeći, i ostati.

Rješenja koja su spominjana za bolji život građana u BiH, odavno su pala u zaborav. Imali smo najavu ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice, akciza na gorivo, a o tome više ni riječi. Bile su i najave ograničenja cijene hljeba. Dakle, samo bile!

Zato danas imamo obavještenja da je prihod od PDV-a premašio po prvi put deset milijardi maraka, a šta imaju građani od toga, jasno je nemaju ništa?!. Niti će imati. Jedinu korist imaju institucije na nivou zemlje i entiteta, ali i inostrani kreditori kojima se svakog mjeseca šalju milioni i milioni maraka za koje su stanovništvo zadužile domaće vlasti. I nastavljaju da rade u tom smjeru, odnosno pravcu zaduženja i djece naše djece. Jer sada iz dana u dan imamo vijesti i obavještenja da se vlade zadužuju za milione maraka. To se više ne radi na mjesečnom nivou, već se sada na svakih par dana poseže za nekih novim kreditima.

Dakle, u ovoj naopakoj zemlji niti je bilo, niti će biti rješenja za bolji život građana. O njima se samo priča. I gle čuda, kada treba da budu usvojena svi su saglasni da je ista nemoguće sprovesti. Pa svaka čast na bahaćenju. To nema nigdje na svijetu. I još se kao u čudu pitaju zašto ljudi odlaze?! Pa kako neće odlaziti kada im je puna kapa lažnih obećanja i raznih predstava za javnost.

Pred nama je i izborna godina. Nova trka za glasove. Tako da nema sumnje da ćemo ponovo imati priču o ukidanje ili smanjenju PDV-a na osnovne životne namirnice, ali i tonu drugih lažnih rješenja za građane. Nema sumnje i da će sve te priče samo na tome ostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana