Simbol otpora

Oleg Karpovič
Simbol otpora

Godina za nama je, bez sumnje, prelomna u kontekstu dugoročnih odnosa Rusije i Zapada. Ona zaslužuje ovaj epitet iz jednostavnog razloga - u osvit Specijalne vojne operacije, SAD i Evropa su se nadale da će hibridni rat koji su prethodno povele protiv moje zemlje dovesti do njenog slabljenja, strateškog poraza i, na kraju, do njenog raspada.  Orkestriranom kampanjom – vojnom, ekonomskom i psihološkom,  Vašington i njegovi štićenici planirali su da pokažu da je još rano za otpisivanje unipolarnog svetskog poretka. Međutim, rezultat se baš tokom 2023. godine pokazao poražavajućim – suočili su se ne samo sa uspešnim otporom Moskve, nego i sa odbijanjem svetske većine da se igra nastavi prema pravilima koje je proizvoljno odredio dojučerašnji hegemon.

Buđenje iz sveta fantazija

U protekloj godini pojavili su se i prvi znaci postepenog buđenja naših protivnika iz sveta svojih fantazija. Podrška kijevskom režimu, u početku puna entuzijazma, počela je da se pretvara u gorko razočarenje neuspehom letnje kontraofanzive u koju su zapadni kustosi polagali kolosalne nade. Iako, zvanično, NATO i EU i dalje pokazuju znake hipotetičkog jedinstva, ne mogu da prikriju glavnu stvar - u pozadini još jednog fijaska na ukrajinskom frontu, gubi se želja da se ulaže u očigledno jalovu eskalaciju krize. Otuda se sve češće čuju izjave iz SAD i Evrope o potrebi da se otpočne sa pregovorima o mirnom rešenju sukoba. Ali, nema potrebe da se zavaravamo – signalima koje Zapad šalje nedostaje suština. Zapad Moskvi još nije ponudio smislen predlog zbog koga bi ona obustavila realizaciju svoga plana.

U iščekivanju konačnog povratka zdravom razumu u zemljama koje čine antirusku koaliciju, moraćemo da budemo strpljivi. Pritom, ne treba gubiti vreme. Rusko društvo je tokom prethodne dve godine počelo da se restrukturira na psihološkom planu i da uči da živi bez zavisnosti od Zapada i to tako da će se zapadno otrežnjenje, kad god da se desi, teško primiti sa entuzijazmom.

Čuvar plamena

Za primer života i borbe u strpljenju moramo, ipak, usmeriti pogled zapadno od naših granica. U geografskom srcu Evrope sutra će svoj praznik proslaviti Republika Srpska – jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Ona je istinski simbol otpora nastojanjima Zapada da eliminiše nezapadni pogled na svet.  Za više od tri decenije svoga postojanja branila se od bošnjačkih militanata, NATO bombi, zapadnih medija, političara i diplomata. Uprkos svemu ovome, ova najzapadnija politička zajednica utemeljena na pravoslavnom kodu, istom onom koji je i sastavni deo ruskog sveta, strpljivo brani srpski nacionalni interes.

Obeležavajući svoj dan, ona prkosno pokazuje Zapadu da ne zaboravlja masovno etničko čišćenje sprovedeno u Srpskoj Krajini, da se ne miri sa natovskom Crnom Gorom i „nezavisnim Kosovom“ i da ponosno kliče „Belgorode, mi smo stobom!“ kako to nedavno učiniše srpski navijači u Beogradu.  

A posetioci Narodnog pozorišta Republike Srpske će klicati prvacima Aleksandrinskog teatra iz Sankt Peterburga koji će, povodom praznika, svojom predstavom odati poštovanje Republici Srpskoj, tom čuvaru plamena koji je osvetlio ruske zemlje pre dve godine.  

Autor je prorektor Diplomatske akademije pri Ministarstvu inostranih djela Ruske Federacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana