Modernizacija islama na američki način

Miladin Mitrović
Modernizacija islama na američki način

Savremeni Bliski istok, potpada pod oreol tradicionalnog širenja islama. Upravo ovaj region tradicionalno privlači pažnju cijelog svijeta.

Tu se odvija ključni i najduži (više od 60 godina) sukob epohe - arapsko-izraelski sukob, oko kojeg se gradi cijela glavna problematika savremenih međunarodnih odnosa. Konkretni politički događaji: formiranje Izraela, posmatrano kao katastrofa i poniženje za cijeli muslimanski svijet, oružane intervencije Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja na Bliskom i Srednjem istoku, direktno su uticali na “oživljavanje izvornog islama”, ali isto tako direktno su uticali i na masovne pojave islamskog radikalizma. Otprilike od istog trenutka u islamskom svijetu počinje da raste gađenje prema imperijalnoj politici Zapada i, prije svega, prema njegovim pokušajima da nametne svoju liberalnu ideologiju cijelom svetu.

U posljednjoj četvrtini dvadesetog vijeka politički procesi u islamskom svijetu na Bliskom istoku zaista su pokazali da ova religija nije izgubila svoju poziciju u javnom životu muslimanskih zemalja. Štaviše, islam je preporođen u politici brojnih država: Irana, Pakistana, Egipta, Avganistana, Saudijske Arabije, Sirije. Ključni događaj svakako je bila islamska revolucija u Iranu (1979), kada je imam Homeini proglasio princip vladavine sveštenstva - “vilajat-e-fakih” (fakih - teolog-zakonodavac). Tako je muslimanska teokratija ponovo oživjela. Klasični islam VII–XIII vijeka u potpunosti je otjelotvoravao poznati postulat o neodvojivosti duhovnog i svetovnog principa; bilo je to doba kalifata, doba teokratije, ali nakon što su Mongoli zauzeli Bagdad 1258. godine, moć halifa, koja je personifikovala jedinstvo države i vjere, suštinski je nestala i zamijenjena je vlašću sekularnog vladara - sultana. Iran je postao prva teokratska islamska država modernog vremena, sa kojom je bio pokrenut proces vraćanja izvornim islamskim načelima.

Posebnosti

Održivi uticaj islama na društveno-politički život u velikoj mjeri se objašnjava posebnostima muslimanske vjere, koja se smatra sistemom koji reguliše mnoge aspekte života ljudi. U ovom tumačenju islam ne samo da predstavlja vjerski sistem, već nudi i model savršenog ljudskog društva, kome bi vjernici trebalo da teže.

Islamska civilizacija na Bliskom istoku zaista je  bogata svojom istorijskom prošlošću i unikalnim kulturnim vrijednostima i kao takva ona ispada iz paradigme svjetskog razvoja koju su formirale “zapadne sile” - iz paradigme demokratije, industrijalizma, kapitalizma.

Kao i druge religije, muslimanska vjera se ne može smatrati odgovornom za to kako je tumače zapadni političari i stoga je nepravedno i politički opasno kriviti islam za fenomene kao što je transnacionalni islamistički terorizam, koji se obično povezuje sa Al-Kaidom. Naravno, u islamu, kao i u drugim velikim religijama, postoje mnoge protivrječnosti. Neke sure Kurana govore o borbenosti i netrpeljivosti muslimana, dok druge govore o njihovoj miroljubivosti. Međutim, islam kao religiozni i cjelosni pogled na svijet postao je glavna prepreka sprovođenju diktatorske politike svjetskog imperijalizma SAD.

Samo povratak izvornom “čistom islamu” može spasiti muslimanske narode, njihov identitet i duhovne vrijednosti od razornog satanskog uticaja pokvarene i nemoralne zapadne civilizacije.

Zapadni mediji slikaju lažnu i pristrasnu sliku, prikazujući muslimane u negativnom svjetlu, prikazujući islamski zakon kao “nedosljedan ljudskim pravima”, a islamsku religiju kao učenje o nasilju koje podstiče terorističko razmišljanje. Druga taktička tehnika u islamofobiji jeste pokušaj da se zapadna kultura i civilizacija uporede sa islamskom. Zapad, u svojoj otrovnoj propagandi, predstavlja islam kao “religiju stagnacije, suprotstavljenu napretku i razvoju, a istovremeno liberalnu demokratiju kao kulturu i mišljenje razvijenog modernog društva. 

Strategija

Islam za moderno zapadno čovječanstvo predstavlja problem koji ono ne može razumjeti, shvatiti ili savladati. Ovaj svijet se ideološki ne uklapa u sliku svijeta savremenog zapadnog intelektualca, stručnjaka, političara. Ne uklapa se u sadašnju politiku unipolarnog svijeta, ne uklapa se čak ni u koncept “trećeg svijeta”. U posljednjih 15 godina zapadne elite vidjele su u islamu ne samo spoljašnjeg neprijatelja koji prijeti liberalnoj zapadnoj demokratiji, već i unutrašnjeg neprijatelja. Ovome se dodaje i strah od rastućeg tempa širenja muslimanske vjere u svijetu.

Jedna od glavnih motivacija Zapada da razbukta islamofobiju jeste želja da se opravda potreba za vojnim prisustvom zapadnih sila na Bliskom istoku, da se osigura bezbjednost pojedinih marionetskih saveznika u regionu i da se posije sjeme podjele između arapskih država. Amerikanci, da bi zadržali svoju vojnu, ekonomsku i tehnološku superiornost u svijetu, nastavljaju da šire talas “globalizacije” i na osnovu čega, se neprestano miješaju u unutrašnje poslove drugih država i šire svoje vojne baze u različitim dijelovima svijeta. Razloge za stalni američki intervencionizam u najudaljenijim dijelovima svijeta trebalo bi tražiti u preovladavajućem kompleksu hegemonije i samovolje u odnosu prema različitim problemima međunarodne politike.

Glavni cilj kolektivnog Zapada u raspirivanju islamofobije jeste to da kod zapadnih naroda napravi odvratnu sliku islamske religije. Zapadni teoretičari i političari, prvenstveno u Americi, automatski izjednačavaju islamizam ili islamski fundamentalizam sa terorizmom. Koristeći ovo tumačenje, Sjedinjene Države predstavljaju Bliski istok, kao “rasadište i rodno mjesto međunarodnog terorizma”. Pod krinkom parola o borbi protiv terorista zapadne sile, uključujući i upotrebu vojne sile, pokušavaju da manipulišu i transformišu islamske zajednice u društveno-političkom smislu kako bi lakše sprovele vjerske reforme u islamu.

Neprijateljski napadi i optužbe američkih vlasti na račun islama učinili su američku politiku prema muslimanima posljednjih decenija, prije svega poslije terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine, izuzetno diskriminatornom.

Zanimljivo je da je jedno od glavnih instrumenata Zapada u borbi protiv islamskih učenja zamjena originalnog islama “američkim islamom”. Drugim riječima rečeno, Amerikanci pokušavaju da stvore novu religiju, spolja sličnu islamu, ali drugačiju u suštini. Prema mišljenju američkog neokonzervativca Denisa Pajpsa, “krajnji cilj rata protiv terorizma trebalo bi da bude modernizacija islama”. Prema Pajpsu, SAD mogu da obezbijede stabilnost i bezbjednost u svijetu samo u uslovima kada u svijetu preovlada “modernizovani” (tj. američki) islam. Prema ovom strategu, islamski sistem koji preovlađuje u Bosni i Hercegovini može poslužiti kao model za takav islam. Modernizacija islama na “američki način” postala je svojeobrazna strategija usmjerena na podrivanje visokog autoriteta islamskih religioznih načela i stavljanje islamskih političkih i intelektualnih elita u funkciju američkih neokolonijalnih interesa. 

Piše: Miladin Mitrović, starješina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Banjaluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana