Sarajevska politička čaršija štiti terorističke organizacije (1)

Srna
Sarajevska politička čaršija štiti terorističke organizacije (1)

Sarajevo - Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da u Sarajevu ne postoji ni mnimum spremnosti za borbu protiv terorizma, posebno od 2015. godine kada je postala vidljiva "borba za interes terorista i njihovu otvorenu zaštitu, a argumentacija o stepenu prjetnje radikalnih, islamističkih organizacija i grupa protjerana je potpuno iz institucija i medija u Sarajevu".

"S druge strane, konstantno, čak i sa najvišeg nivoa - UN i raznih država poput Njemačke /Bundestag prije sedam dana/, Hrvatske /predsjednik Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana/, Austrije /bivši ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc/, Češke /predsjednik Miloš Zeman/, Mađarske /premijer Viktor Orban/ i Velike Britanije /Ministarstvo inostranih poslova/ - upućuju se ozbiljne optužbe na račun BiH i njenih zajedničkih institucija, odnosno njihovog odnosa prema izvorima terorističke prijetnje i djelovanju globalnih terorističkih organizacija na njenom tlu", istakao je Galijašević u intervjuu Srni.


Umjesto da hitno usklade svoju bezbjednosnu politiku sa zemljama u regionu i EU, ističe Galijašević, prvi ljudi bezbjednosnih agencija na nivou BiH počeli su "aktivno izmišljati razne afere i raditi na kažnjavanju govora ili pisanja o terorističkim prijetnjama, obmanjujući javnost kako ta pisanja imaju veze sa navodnim specijalnim ratom, kojim se planski ruši ugled države BiH" i da su zvanični stavovi država u regionu i EU zasnovani na novinskim tekstovima.

"Iole obaviješteni građani znaju da ozbiljne države imaju svoje sisteme prikupljanja informacija i vjeruju samo svojim institucijama, a ne novinskim napisima ili izjavama, što nije slučaj sa BiH, čije su bezbjednosne agencije otvoreno stale u zaštitu terorista i džihadista, vjerskih fanatika i ekstremista, te agresivno napadaju svaku vrstu analize o ozbiljnosti tih prijetnji", konstatovao je Galijašević.

On je naveo da su "iz vrha SDA i vlasti na nivou BiH, konkretno od bošnjačkog član Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića upućene otvorene prijetnje prema svakoj vrsti tekstova i govora o ekstremistima, a posebno o politici prema strancima, Bakirovim poslovnim partnerima iz arapskog svijeta, njihovom naseljavanju, izgradnji stambenih objekata posredstvom fiktivnih firmi i prikrivanju 40.000 Arapa naseljenih oko Sarajeva".

On tvrdi da instrukcije pojedinih bošnjačkih političara u Sarajevu usmjerene ka njihovim vojnim formacijama i paravojnim grupama otkrivaju njihovau namjeru da se sa najvišeg vrha političke i vjerske hijerarhije definiše i primjeni novi ekstremni karakter islamskog vjerovanja i praktikovanja vjere u BiH, te usvoji poseban teroristički odnos prema samoubicama, koji je definisan u uputama muslimanskom borcu iza kojih je stajao Halil efendija Mehtić, zenički muftija u ratu, i profesor Hasan Makić.

"Na strani 27 tih uputa navodi se: žSamoubistvom se neće smatrati smrt nastala iz žrtvovanja života za ostvarenje viših borbenih ciljeva i zadatakaž", naveo je Galijašević, dodavši da to i jeste definicija bombaša samoubica.

On je naveo i da je o načinu razumijevanja i definisanja islama napisan i vehabijski udžbenik "Shvatanja koja treba da promijeni", autora Imada al Misrija, člana komande Odreda "El mudžahedin", duhovnog vođe, teroriste koji je u Egiptu osuđen na deset godina zatvora zbog terorističkog napada u drevnom gradu Luksoru kad je ubijeno gotovo 80 zapadnih turista.

Al Misri je na izdržavanje zatvorske kazne upućen iz BiH, a u zatvoru je proveo nešto više od osam godina pa se vratio ponovo u BiH, Sarajevo i Travnik, gdje i dalje djeluje i predaje na islamskim fakultetima.

Galijašević podsjeća da se na najnovijoj konsolidovanoj listi terorista, koju je sačinio Savjet bezbjednost UN, i dalje nalazi istih sedam navodnih humanitarnih organizacija, koje djeluju i u BiH, a koje je još u februaru 1996. godine evidentirao Operativni štab NATO-a sa sjedištem u Hrvatskoj u izvještaju kodnog naziva "Jadran". Na toj liste se nalazi i desetina džihad ratnika iz BiH, bivših pripadnika Odreda "El mudžahedin".

"Kada se analizira i zapisnik sa Međunarodne konferencija o zaštiti ljudskih prava, /održane u oktobru 1992. godine/ i pogleda sastav Predsjedništva, jasno je da su aktivnosti na učešće BiH u islamističkoj internacionali bile podržane od glavnih islamista na planeti, što je potvrđeno i stalnim telefonskim komunikacijama, pošiljkama i paketima koje je evidentirala tadašnja služba Trećeg korpusa iz Zenice i kroz koje je vidljivo da su najvažniji teroristi tog doba /Osama Bin Laden, Ajman i Muhamed Zavahiri, Fatih Kamel, Omar Abdel Rahman, Ebu Ejsar.../ bili integrisani u procesu izgradnje 'Bosanske mreže'", kaže Galijašević.

On je podsjetio da je uz učešće najvažnijih terorističkih lidera početkom rata u BiH formirana vojna formacija Odred "El Mudžahidin" sa 1.774 mudžahedina, koji su činili zločine, a neka od tih imena i danas čine svjetske, terorističke vođe mnogih organizacija.

"Misionarskom akcijom tih lica, formirana su brojna vehabijska naselja u BiH, najmanje 64, sa više od 5.000 radikalnih islamista i ekstremista, koji su organizovali mnoge terorističke akcije u BiH i bili aktivni u organizaciju akcija u Evropi i svijetu, te snažno podržali najradikalnije grupacije u ratovima u Iraku i Siriji, opskrbljujući teroriste", istakao je Galijašević.

On je dodao da je nakon dvanaest godina provedenih u Gvantanamu, u BiH doveden najveći stručnjak Al kaide za izradu specijalnih eksploziva Tarek Mahmud Ahmad al Savah, Egipćanin, bivši pripadnik Odreda "El mudžahedin", koji je davno ostao bez državljanstva BiH. "Pridružio se četvorici pripadnika žAlžirske grupež, koji su takođe, nakon osam godina iz Gvantanama, vraćeni u svoje Sarajevo", naveo je Galijašević.

"Evidentno, postojanje veze svjetskih terorističkih organizacija sa političkim vođstvom u bošnjačkom i muslimanskom Sarajevu i jeste razlog prikrivanja informacija u vezi sa terorističkim prijetnjama, jer bi to podrazumijevalo utvrđivanje odgovornosti Alije Izetbegovića za ove procese, njegovih živih nasljednika, ali i sljedbenika te politike", istakao je Galijašević.

On je naveo da iz tih razloga u BiH ne postoji borba protiv terorizma i zato se sa nivoa zajedničkih institucija prikrivaju ove organizacije, štite neposredni izvršioci terorističkih akcija i koristi međunarodna saradnja sa najvažnijim institucijama iz samo jednog razloga - da se ekstremne organizacije podrže i zaštite pred međunarodnim progonom i sankcijama.

"Sve to prati razvoj malih žšerijatskih državaž u BiH, klasičnih antiustavnih kampova na području pojedinih naselja ili čak cijelih sela i zaselaka. Javnost ih je nazvala žvehabijskim naseljimaž i ona su služila, a služe i danas vrbovanju i regrutovanju boraca za strana ratišta, okupljanju terorista i bombaša samoubica", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ova "vehabijska naselja", koja sa većim brojem ekstremista, čini klasičnu, dobro organizovanu i fanatizovanu vojno-političku strukturu, predstavljaju najveću bezbjednosnu prijetnju u BiH, regionu i Evropi u cjelini.

Galijašević je naveo da, prema informacijama kojima raspolaže, "vehabijska naselja" u BiH postoje na područjima - ZENICA: Podbrežje /predgrađe/, Šerići /između Zenice i Teslića, 20 kilometara od Zenice/, Tetovo Selo, Željezno Polje /tri zajednice u trouglu Zenica-Žepče-Teslić/, Orahovica /naselje Gornja Mahala/, Stranjani, Klokot, Starina /dio naselja/, Arnauti - selo, Gradišće, Smajići kod Nemile i Kasapović /zaselak/;

ŽEPČE: Jezera /zaselak na međuentitetskoj liniji između Žepča i Teslića/; ZAVIDOVIĆI: Mećevići - selo, Rujnica - selo, Stog - selo, Kamenica - selo, Gostović - selo; SARAJEVO: Sokolje - naselje, Osijek - naselje, Boljakov Potok - naselje, Zaklopača - naselje, Butmir - naselje /Mesdžid u Ulici Hajrudina Šabanije/, Briješće Brdo - naselje, Briješće Brdo dva - zaselak, Zaulice - naselje /Ilidža/, Kasindolska ulica, Bare kod Stupa, Dobroševići - prigradsko naselje /Rajlovac/;

BANOVIĆI: Strabašnica - selo; BIHAĆ: Grmuša - selo, Zlopoljac - zaselak; CAZIN: Stijena - selo, Mala Lisa - selo, Šturlićka Platnica - selo, Debeljaci-Debeljak - zaselak /kamp za obuku/, Gornja Koprivna - selo; DONjI VAKUF: Kamenjača - zaselak, Brezičani - selo /kamp za obuku/; GORAŽDE: Bivolice - zaselak, pripada selu Vitkovići;

GRAČANICA: Donja Lohinja - selo; HADžIĆI: Vrančići - selo; KAKANj: Hodžići - selo;
KALESIJA: Dubnica - selo; MAGLAJ: Gornja Bočinja - dio sela, Ošve - selo; SREBRENIK/BRČKO: Gornja Maoča - zaselak sela Maoča; TEŠANj: Bobare - selo, Mekiš - selo, Medakovo - dio sela;

TRAVNIK: Kalibunar - predgrađe, Mehurići - dio sela, Orašac - zaselak; TUZLA: Ši Selo - selo, Lipovice - selo; VELIKA KLADUŠA: Bosanska Bojna - selo i ŽIVINICE: Gračanica - selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana