Вече млађих пјесника “На Кочићевом трагу”: Храбро и снажно стиховима кроз мећаву

Миланка Митрић
Вече млађих пјесника “На Кочићевом трагу”: Храбро и снажно стиховима кроз мећаву

Бањалука - Кочића, сентименталног бунтовника, књижевника, ватреног поборника слободе, доживљавам присно - као нашег заједничког дједа. Стајати под његовим будним оком и гордим брком значи признати и потврдити све оно што Кочић јесте био.

А поред тога што је био узор интелигенцији прије Првог свјетског рата, бити кочићевац данас значи не само бити обожавалац његовог књижевног дјела него неко ко је спреман да настави његов пут. То значи између мржње и љубави према овој земљи изабрати остати и борити се за свој комад неба. Ја остајем.

Казала је ово млада књижевница Александра Мариловић, која је са још осам пјесника учествовала у пјесничкој вечери “На Кочићевог трагу”, која је одржана у оквиру 54. Кочићевог збора у парку “Петар Кочић”.

Своје стихове читали су и Марија Ђурић, Селена Берић, Никола Париповић, Александра Маџар, новинар “Гласа Српске” Данко Кузмановић, Саша Баштинац, Стефан Вишекруна и Александра Мариловић те новинар “Независних новина” Милан Ракуљ, који је био и домаћин вечери.

- Водећи осам млађих пјесника и учествујући у програму са њима, и овај пут сам попут старине Реље Кнежевића постављао питање “Идеш ли, роде?” Младе пјесникиње и пјесници били су на висини задатка корачајући напријед попут Реље и његовог синовца Вује. Мој и њихов глас ће, сасвим сигурно, у недјељу надјачати шаторски пјевачи у Стричићима, али нека остане забиљежено да смо и ове године храбро и без предаје корачали “кроз мећаву” - навео је Ракуљ.

Једна од учесница, најмлађа међу њима, пјесникиња Селена Берић, истакла је да јој је велика част што је дио манифестације попут “Кочићевог збора” јер је то прави доказ да Кочић живи у свима нама.

- За мене је Кочић покретач и велика инспирација. Једна од најзначајнијих и мени лично најдражих награда ми је и награда “Змијанче”, коју сам добила за писмо њему и сигурна сам да је то писмо дошло бар дијелом до њега. Доста ми значи што је био борац за права српског народа и то ме доста мотивише да се борим бар на неки начин кроз писање за праве вриједности - навела је Берићева и додала да је важно да оваквим догађајима доказујемо да је Кочић бесмртан и савремен.

На програму манифестације вечерас је вече драме, на којем учествују глумци Народног и Дјечијег позоришта Републике Српске. Глумци ће од 20 часова у парку “Петар Кочић” говорити дијелове из дјела Петра Кочића или из драмских улога из позоришних представа. Публика ће тако имати прилику да чује Бошка Ђурђевића, Душка Мазалицу и Горана Јокића.

Свечана академија овогодишње смотре биће одржана сутра у концертној дворани Банског двора Културног центра. Своју поезију ће говорити: Љубица Рајкић (Румунија), академик Ристо Василевски (Македонија, Србија), Новица Соврлић (предсједник Српских писаца Косова и Метохије и потпредсједник УКС), Будимир Дубак (Црна Гора), Мирослав Алексић (Србија), Јовица Ђурђић (Хрватска) и Зоран Костић (Република Српска). Том приликом биће уручена и Кочићева награда угледном лингвисти Милораду Телебаку.

Књига и вез

У оквиру манифестације Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске организовало је радионицу змијањског веза, а радионицу је реализовала Сања Бајић, ауторка накита “Трагови”.

Књига “Змијање Кочићево огњиште” музејског савјетника етнолога Владимира Ђукановића промовисана је у Музеју РС, а о књизи је, осим аутора, говорио и Жељко Вујадиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана