Страдање Срба у норвешким логорима: Књига "Крвопад-поларно ходочашће” промовисана у Козарској Дубици

Срна
Страдање Срба у норвешким логорима: Књига "Крвопад-поларно ходочашће” промовисана у Козарској Дубици

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У Козарској Дубици промовисана је књига Саше Димитријевића, нишког новинара који годинама живи у Ослу, под називом “Крвопад-поларно ходочашће”, која говори о прогнаницима из Краљевине Југославије на присилни рад у Норвешку од 1942. до 1945. године.

Ту су описане и фотографијама поткријепљене чињенице о концетрационим логорима из тог злог времена, те исписани подаци о свим страдалницима.

Мотив аутора да се одважи на рад на овој теми, да створи путоказ страдања српског народа у норвешкој хладноћи, био је приватне природе.

Димитријевић је новинарима синоћ у Народној библиотеци рекао да је у Норвешку први пут отишао 1974. године када је већ био новинар, али да је тамо отишао најприватније, како би пронашао мјесто гдје му лежи ујак, гдје је стријељан када је имао 21 годину.

“Био је студент у Београду одакле је интерниран. Био је светлог лика и подсећао на Нордијце и њему су другови дали надимак Олаф. То све ме је одвело у Норвешку где и данас живим”, рекао је Димитријевић и додао да преживјелих интернираца више нема, али да су у његовом ђелу сви пописани.

Директор Народне библиотеке у Козарској Дубици и домаћин промоције Данијела Мандић рекла је да је ово само једно од многих књижевних вечери и дружења која установа организује поводом обиљежавања 60 година постојања, те најавила да је 2. априла планирано да гост буде добитник НИН-ове награде Стево Грабовац.

“Прије тога, 28. марта имаћемо свечану дођелу награда најактивнијим читаоцима и онима који помажу рад наше установе у протеклој години. У плану нам је и промоција за дјецу, јер и они радо посјећују Бибилотеку, па их не смијемо заборавити”, истакла је Мандићева.

Секретар Завичајног друштва Патрија Младен Продан рекао је да је књига “Крвопад” ових дана промовисана и у градовима у окружењу.

“У своје програмске циљеве уврстили смо његовање културно-историјске баштине и све везано за ослободилачке ратове. Тако смо до сада урадили двије промоције књига, а промоцију дјела овог аутора организовали осим Козарске Дубице, у Приједору и Бањалуци, те у Градишци”, навео је Продан.

Димитријевић је цијењени новинар са богатим искуством који је годинама радио као дописник из Норвешке за бројне медије. У част ујаку који почива у Норвешкој од Другог свјетског рата, настао је водич кроз историју интернираца у њемачким логорима у Норвешкој.

Промоцији ђела у Козарској Дубици присуствовали су и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и народни посланик Драган Брдар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана