"Скандал века" - како се калио Нобеловац Гарсија Маркес

Tanjug
"Скандал века" - како се калио Нобеловац Гарсија Маркес

БЕОГРАД - За нобеловца Габријела Гарсију Маркеса новинарство је било "најбоље занимање на свијету" и себе је сматрао прије новинаром него писцем, и зато се књига "Скандал века", која је антологија његових новинских текстова, сматра бисером тог заната којим се Маркес бавио током више од 40 година.

Како се калио нобеловац - тако би најкраће могла да се опише Маркесова новинарска каријера.

Из новинара од почетка израња генијални писац, који ће читаоца натерати да о понечему размисли, да остане без даха пратећи причу, да присуствује преломним историјским догађајима, да урони у магичну реалност Кариба, међу духове предака који премештају људе током сна, или да упозна тајанствену даму која спасава путнике од несрећа.

С Маркесом ћемо, читајући "Скандал века", путовати и од Јужне Америке, преко Италије и Француске до Мађарске педесетих година прошлог века. С њим ћемо се, на врло посебан начин, бавити књижевношћу, књижевницима и критичарима.

У књизи добијамо прилику да прочитамо зачетке романа "Сто година самоће", као и да препознамо клицу говора који ће одржати кад му је додјељена Нобелова награда.

И на крају ћемо схватити да магични реализам можда и није толико магичан колико је чаробна ријеч Гарсије Маркеса. Габријел Хосе Гарсија Маркес је био колумбијски писац, новинар, издавач и политички активиста.

Рођен је 1927, а умро 2014. године. Гарсија Маркес се сматра најпознатијим писцем магичног реализма, жанра у коме се преплићу митови и магија са реалношћу свакодневне егзистенције. Његово најпознатије дјело је "Сто година самоће", које је продато у више од 30 милиона примерака.

Године 1982. добио је Нобелову награду за књижевност. Новинарством је почео да се бави са 17 година и за новине и часописе писао је све до смрти. Послије побједе кубанске револуције, Маркес ступа у везу са новинском кућом Пренса латина и постаје њен дописник из Боготе.

Нешто касније, као дописник ове кубанске агенције, присуствује и скупу Генералне скупштине Организације Уједињених Нација. У то доба је и члан редакције часописа "Аксион либерал", у коме штампа полемички чланак "Колумбијска књижевност: превара нације".

Након тога се сели у Мексико, где се бави новинарством и кинематографијом. Када је "Скандал вијека" објављен постхумно "Гардијан" је написао да је Маркес "изванредан мајстор новинарског заната", а недјељник " Њузвик" је објавио да је Маркес "као Дикенс, Марк Твен и Ернест Хемингвеј, титан књижевности XX вijека, усавршио своје књижевно умјеће као репортер, прије него што се претворио у славног романописца".

"Био је ђаволски новинар укрцан на брод књига, доживљаја и бесанице. Његови радови су део генеалогије оног најбољег у том занимању", оцјенио је шпански лист "Ел МУндо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана