Серија “Кости” на малим екранима оживјела причу о ишчашеној стварности у којој живимо: Свједоци овог времена не смију да ћуте

Миланка Митрић
Серија “Кости” на малим екранима оживјела причу о ишчашеној стварности у којој живимо: Свједоци овог времена не смију да ћуте

БАЊАЛУКА - “Кости” су прича о добру и злу, о човјековој патњи и теретима које носи, прича о подлости, гадости, али и жељама за промјеном, у тамном вилајету времена у којем живимо.

“Кости” су прича о нама самима, оживљена на малим екранима, а након емитовања прве двије епизоде на РТС-у реакције публике на причу су више него позитивне, управо због могућности поистовјећивања са борбама ликова у ишчашеној стварности.

Серија “Кости”, други дио трилогије “Месо - Кости - Кожа” рађена је по сценарију Николе Коље Пејаковића, а у режији Саше Хајдуковића. Сам Хајдуковић објаснио је да су реакције које су до сада добили превазишле сва очекивања која су имали.

- И очекивали смо такве реакције и у најмању руку се надали, али оне су можда и превазишле наша очекивања. Свака серија, свако дјело припада неком времену, па тако и овом, те је стога важно да се о овом времену, па и о овом простору, причају приче да бисмо боље разумјели и видјели шта се дешава - рекао је режисер Саша Хајдуковић за “Глас Српске”.

Главни ликови су Коста Говоруша (Јово Максић) и Коста Гајић (Љубиша Савановић), а прича је смјештена у Бањалуку.

Глумац Јово Максић, који глуми Косту Говорушу, за “Глас Српске” рекао је да је, такође, задовољан реакцијама, поготово на прве двије епизоде те да је стварање доброг односа с публиком веома важно.

- Сви смо са нестрпљењем очекивали да серија угледа светлост дана. Били смо сигурни да смо урадили частан, поштен и сјајан посао и остало је још само да серија доживи контакт са публиком. Реакције су такве да смо поносни и срећни, јер видимо да је све имало смисла. Мој лик је такав да се публика веже за њега и да код публике изазива емпатију, али величина ове серије је пре свега у сјајном одабиру глумаца и сви су маестрални - навео је Максић.

Осврнувши се на лик којег глуми Максић је нагласио да је прича Косте Говоруше нека врста посвете, како је рекао “малом” човјеку.

- Како ја то видим, то је и омаж, “малом” човеку, неприметном хероју. Таквих људи је много око нас и увек их је било. Тај “мали” човек је на својим леђима изнео кроз историју највеће терете на својим плећима. Никад се тим људима није одала искрена пошта, нити су они то тражили. Они своју патњу носе у себи и са њом се боре како знају и умеју. Друштво их олако одбацује, често их означавајући “чудним”. Ми смо сведоци овог времена и као људи који се баве уметношћу имамо једну врсту одговорности и обавезе да оставимо траг и наш осврт на то време. Ово време је све само није идеално. Не смемо да ћутимо, забијање главе у песак је пре свега грех, према самом себи, а онда према таквим људима о чијим судбинама ми говоримо. Гледајте серију - верујте да је свака епизода све узбудљивија и не бежите од емоција - објаснио је Максић.

У серији глуме Драган Мићановић, Никола Ракочевић, Александар Ђурица, Милица Јаневски, Борис Исаковић, Леа Секулић, Дејан Аћимовић и други.

Глумица Николина Фригановић тумачи лик Љиље, који овој мрачној причи доноси неку врсту ведрине.

- Лик Љиље је лик жене у неким средњим годинама. То је лик прилично усамљене особе, која ће у овој причи Кости (Говоруши) бити нека врста ослонца и подршке. Љиља је свуда око нас, свако од нас у свом насељу има сигурно једну Љиљу и такви људи су драгоцјени да их имамо у окружењу. Вријеме у којем живимо није баш тако весело и позитивно па нам људи попут ње олакшавају живот и увијек нам је драго да сретнемо некога попут Љиље. Нама је потребна опомена, нас стално треба опомињати па можда се једног дана дозовемо памети - рекла је Фригановићева за “Глас Српске”.

Глумац Златан Видовић, који такође глуми у “Костима”, истакао је да је заиста задовољан реакцијама и да сматра да је то понос за све који су учествовали у њеном стварању.

- Оваква серија је потребна у сваком тренутку, без обзира на друштвене околности, јер она проговара језиком истине и то оним сировим и јединим исправним, само таквим језиком можемо изаћи из мрака. “Кости” су једна друштвено ангажована серија на више нивоа и заиста ми је велика част и задовољство што сам био дио оваквог пројекта - објаснио је Видовић за “Глас Српске”.

Серија “Кости” настала је као заједнички пројекат “Босонога продукције” и Радио-телевизије Србија, а емитовање епизода је суботом и недјељом од 20 часова на првом програму РТС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана