Роман “Пророчица” Маргарет Атвуд добија издање на српском језику

Миланка Митрић/агенције
Роман “Пророчица” Маргарет Атвуд добија издање на српском језику

БАЊАЛУКА - “Пророчица” је роман славне књижевнице Маргарет Атвуд, објављен 1976. године, који ће до краја године бити објављен у преводу на српски језик у издању београдске “Лагуне”.

Главни лик у роману је списатељица Џоан Фостер, чији је живот прошао у избјегавању тешких ситуација, а сам роман приказује њену причу, скачући временом радње у прошлост и садашњост. У садашњости она је објавила збирку феминистичке поезије, која је остварила сјајан успјех. Након што неко покуша да је уцјењује, наводећи да ће разоткрити њене тајне, она лажира своју смрт и побјегне у Италију.

- Помно сам испланирала своју смрт, за разлику од свог живота, који је врлудао од једне ствари до друге упркос мојим млаким покушајима да њиме управљам. Мој живот био је склон да се шири, да се опушта, да се уврће и китња попут рама барокног огледала, што је била последица праћења линије мањег отпора. Желела сам да, насупрот томе, моја смрт буде уредна и једноставна, неупадљива, чак помало строга, као квекерска црква или сведена црна хаљина са само једним низом бисера какве су биле веома хваљене у модним часописима кад ми је било петнаест година - наведено је на самом почетку овог дјела.

Роман који је 1977. године освојио књижевну награду у Торонту, заједно са збирком Маргарет Гибсон “The Butterfly Ward”, на српски језик превела је Александра Чабраја.

- “Пророчица” је роман који покушава да одговори на питање шта је истина када различите визије истине постоје у једном човеку. Многи ликови у овом роману су две стране истог новчића. Немогуће је бити баш онакав каквим се представљамо или представљати се баш онаквима какви јесмо - наводи издавач у најави романа и додаје да у овом чудесном поетском роману Маргарет Атвуд изнова доказује зашто је једна од најважнијих и најуспешнијих ауторки нашег времена.

Магазин “Тајм” овај роман описује као једно дјело које истовремено има сатирични и лирски карактер.

- Богата, суптилна, дубока, деликатна књига. У њој има много радости која ће остати дубоко у вама. Атвудова има много тога да нам каже - биљежи “Филаделфија инквајер”.

Међу многим критикама и приказима “Њузвик” наводи да је то интензивно, комично и енергично дјело.

- Веома духовит роман, исприповиједан са лакоћом и иронијским отклоном, у коме лежи велика умјетност - назначено је у приказу “Вашингтон пост бук ворлд”.

- Бриљантно и духовито. Неизмјерно узбудљива књига - све се у њој добро уклапа. Изврсно - наводи Џоан Дидион.

Маргарет Атвуд једна је од најважнијих свјетских књижевница тренутно, а њена најпознатија дјела су “Слушкињина прича”, “Свједочанства”, “Ђавољи накот”, “Антилопа и косац”, “Мачје око”, “Алијас Грејс” и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана