Представљена књига Емира Кустурице "Кад мртве душе марширају"

Срна
Представљена књига Емира Кустурице "Кад мртве душе марширају"

БЕОГРАД - На Међународном београдском сајму књига данас је представљена књига прослављеног режисера и писца Емира Кустурице "Кад мртве душе марширају" за коју аутор истиче да садржи збир његових реакција на данашње вријеме и представља сурогат усмене књижевности.

"Живимо у времену када оно што пишемо може да буде изговорено, и имамо ту несрећу што ће ускоро моћи да нам ставе у уста све оно што никад нисмо ни помислили, а изгледаће потпуно реално да говоримо све оно што није требало да кажемо. У сплету несрећа које нас окружују написао сам ту књигу", рекао је Кустурица на промоцији у препуној сали "Иво Андрић" на Београдском сајму.

Кустурица је навео да је ова књига на неки начин сурогат усмене књижевности на онај начин како је некада у историји књижевност, књига третирана као нешто крајње опасно, па су највећи писци старогрчки прибјегавали усменој књижевности.

Он је објаснио да је ова књига, у својој основи, збир његових реакција на садашње вријеме у којем се, како истиче, крајње наљутио на једну фразу која је скована у једном филозофском кругу у Америци да људи данас "живе вјечну садашњост".

"Вјечна садашњост заправо је врста религије у којој људи настоје да остваре све своје циљеве и да притом имају идеју да нека вјечност постоји. Опасност по наш живот је видљива, а посебно будућност и свакога ко ради за ту будућност, да се ипак после смрти појављује нечија душа која у било којој форми наставља живот", рекао је Кустурица

Он је оцијенио да чак и у Србији људи прихватају своју будућност без селективности јер немају ни снагу нити инструменте да свој пут доживе "репулзивно", односно да он не буде онакав какав жели оснивач Свјетског економског форума у Давосу Клаус Шваб, који обећава четврту индустријску револуцију, коју, како сам каже, карактерише спектар нових технологија које спајају физичке, дигиталне и биолошке свјетове и чак "доводе у питање идеју о томе шта значи бити човек".

"Ови који нам долазе и који нам прете не само укидањем кромпира, лука, парадајза, него нас компостирају, стављају нас у позицију да ми будемо ђубре, и да једноставно наша перспектива да будемо добри, уопште није подијељена између нашег избора да ли ћемо да будемо добри или лоши, него да морамо да се припремимо још током свог живота, за то да будемо боље или лошије ђубре", навео је Кустурица.

Професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар рекао је на промоцији да књига Емира Кустурице третира питања четврте индустријске револуције по Србију, трансхуманизма, рата у Украјини и разрјешава их на специфичан начин, те истиче да је књига врло занимљива и чита се врло лако.

"Аутор укршта одређена својства свог приповедања са различитим темама. Овде је реч о једној слободно писаној, асоцијативно повезаној, темпераментно интонираној књизи, која у исто време циља да открије нешто што се зове духовна ситуација, а потом тежи да открије генезу садашње структуре у којој се људска свест окреће у вртложењу које се убрзава", рекао је Ломпар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана