“Кочићево перо” за прољеће 2024. списатељици Вишњи Косовић: “Тражим име” светионик мудрости

Илијана Божић
“Кочићево перо” за прољеће 2024. списатељици Вишњи Косовић: “Тражим име” светионик мудрости

БАЊАЛУКА - Књижевница Вишња Косовић добитница је признања “Кочићево перо” за прољеће 2024. године за књигу “Тражим име” у издању издавачке куће Задужбина “Петар Кочић Бањалука - Београд”.

Ову одлуку једногласно је донио жири који је радио у саставу Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Задужбина “Петар Кочић  Бањалука – Београд” додјељује награду “Кочићево перо” за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи. 

Предсједник жирија, књижевник Никола Вуколић истакао је да је Вишња Косовић афирмисана као прозни, поетски и есејистички писац, те да спада у оне ауторке чије свако ново остварење очекујемо са значајном дозом радозналости, свјесни да ће нам оно приредити изненађење, заокупити пажњу неком тајном, неоубичајеним начином избора тема и њене језичке реализације.

- Први читаочев сусрет са дјелом почиње од наслова “Тражим име”, наслов представља најчешће метафорички кључ, вриједност непознате која нас може довести до једног од рјешења загонетке, сугерише нам поглед упућен према окружењу чија слика добија неке сасвим посебне облике, орнаменте, треперења и отклон од стварности. У ствари, овај наслов у директној је вези са већ прихваћеним термином очи умјетника који је упоређивао и Андрић, и жели да истакне разлику између конкретне стварности и измишљеног облика у сфери умјетничког доживљаја који је импулс будуће кретње - саопштио је Вуколић.

Додао је да је дјело “Тражим име” један велики светионик мудрости, у који је ауторка уградила много труда и знања, те да је стога  достојна “Кочићевог пера”.

Према његовим ријечима, ова књига је тематски и проблемски разноврсна, стилски и језички уравнотежена, поетички и филозофски утемељена.

- Данас Вишња Косовић представља једно од значајних имена нашег књижевног простора, па и шире. Нема више никакве сумње да је она својим цјелокупним књижевним радом на најљепши начин обиљежила протекли период у нашој, па зашто не рећи и у европској књижевности и тако ушла у ред најдаровитијих писаца који настављају богату прозну традицију. Ова књига је остварење високе умјетничке класе, израсле из плодног тла њених дубоких трагања - навео је Вуколић.

Награда “Кочићево перо” за прољеће 2024. године Вишњи Косовић свечано ће бити уручена  31. маја у 19.30 часова у кући Иве Андрића у Херцег Новом.

О признању

“Кочићево перо” је српска књижевна награда Задужбине “Петар Кочић Бањалука - Београд” коју је 1995. године установио Никола Вуколић, предсједник и оснивач. Ова награда додјељује се четири пута годишње. На крају сваке године један од четири добитника добија награду “Кочићева књига”. Признање се додјељује књижевницима који настављају “причавину и учевину” српског књижевника Петра Кочића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана