Нобел путује у Бјелорусију

Приредила: Александра Маџар
Нобел путује у Бјелорусију

Стокхолм - Добитник Нобелове награде за књижевност за 2015. годину је бјелоруска књижевница и новинарка Светлана Алексејевич.

- Светлана Алексејевич је 112. лауреат Нобелове награде за књижевност - саопштила је Шведска академија.

Претходни добитник је Патрик Модијан.

Светлана Алексејевич је четрнаести добитник престижног признања, а осим по својим прозним дјелима позната је и по истраживачком новинарском раду у отаџбини.

Једно је од најзначајнијих лица бјелоруске књижевности, а након низа свјетских награда њено име је почело да се спомиње и међу фаворитима за Нобелову награду.

Она је била кладионичарски фаворит пред овогодишњу додјелу награде, док је јавност поново навијала за јапанског аутора Харукија Муракамија.

На листама кладионица словила је као највјероватнији побједник, са квотом 5/1.

- Користећи изузетан метод, пажљиво уклопљен колаж људских гласова, Алексејевичева продубљује наше разумијевање читаве ере - наводи се у образложењу Шведске академије.

Име је саопштила Сара Данијус, генерални секретар Шведске академије, послије чега је услиједио аплауз присутних новинара.

Светлана се овом наградом придружила плејади међународних књижевних икона - од Александра Солжењицина до Албера Камија и Габријела Гарсије Маркеса, до Тони Морисон и Дорис Лесинг. Шведска академија је, исто тако, једноставно превидјела многе велике књижевнике, као што су Лав Толстој, Хенри Џејмс и Хенрик Ибзен.

Алексејевичева је рођена 31. маја 1948. године у украјинском граду Ивано-Франкивску у бјелоруско-украјинској породици, а након што јој је отац завршио војну службу, преселили су се у Бјелорусију, гдје су јој родитељи радили као наставници.

И сама је предавала, а затим се бавила новинарством, након завршених студија журналистике у Минску.

Током рада у листу "Селскаја газета" почела је да прикупља грађу за дјело "Рат нема женско лице", које је базирано на интервјуима са женама које су учествовале у Другом свјетском рату. Тим дјелом је отпочела свој циклус "Гласови утопије", у којем је описала живот у Совјетском Савезу кроз перспективу појединца.

Академија је, према ријечима Петера Енглуда, који је поднио оставку на мјесто сталног секретара тог тијела у мају, добила 259 приједлога из издавачких кућа, књижевних друштава и универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана