Земља коцкара

Милош Васиљевић
Земља коцкара

Како би зарадили додатни новац и “преко ноћи” закрпили рупе у новчанику грађани Српске излаз из беспарице и кризе траже у коцки, а у тој мисији најчешће остану и без онога што су уложили.

Игре на срећу постали су свакодневица, а бројке говоре да је све више играча који из дана у дан своју фортуну окушају у кладионицама, у већини случајева безуспјешно.

Ако мало дубље посматрамо ситуацију у неким локалним заједницама у нашој земљи, уочљиво је да тамо немате банку, пекару или месницу али зато имате кладионицу и то на сваком ћошку. Кладионице су се преселиле и у кафане, неријетко и на села, боље рећи на свако мјесто гдје људи проводе слободно вријеме.

Код нас се и даље водимо оном старом изреком: “Дајте хљеба и игара”. Сигурни смо да игара неће фалити, а за хљеба би се дало расправљати.

Ипак, по неписаном правилу склона коцкању јесу она друштва у којима се слабије живи, са лошијим стандардном и гдје до пристојне егзистенције људи покушавају доћи и овим путем. Кладе се стари и млади, мушкарци и жене, неријетко малољетни што је строго забрањено.

Конкретно, у Републици Српској приход од приређивања игара на срећу наградних и забавних игара и пореза на добитак у 2023. је невјероватних 124 милиона марака, што је за 32 одсто више него годину раније.

Модерне технике и технологије су напредовале па самим тим и начин клађења. Традиционални начин испуњавања листића полако, али сигурно одлази у прошлост а сада га мијења онлајн клађење које је све популарније и гдје се из дневног боравка преко паметног телефона можете кладити на актуелна спортска збивања. Интернет клађење уједно је и опасност, упозоравају стручњаци, а ова пошаст прелази у болест.

Оно што је сигурно највећи профит од ових баснословних цифара имају кладионице, мали дио држава, а најдебљи крај извлачи кладилац који остаје празних рукава.

Широм свијета кладионице се гасе како би се стало у крај овом проблему, а посљедња у реду таквих земаља од 1. јануара је и Албанија.

Кладионице улажу велики новац у маркетинг и спонзорства, а свједоци смо да су њихова имена исписана на дресовима познатих клубова на нашим просторима, али и широм свијета.

Све то показује да се око њих врти велики новац, али с друге стране имате обичне људе који су због овог порока морали узети кредит, продати некретнину. Таквих примјера је на све стране, али питање је да ли их сви довољно виде, нарочито млади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана