Вуци сити, а овце на броју

Небојша Томашевић
Вуци сити, а овце на броју

Грађани Републике Српске сада могу уживати у новом доживљају - свјежем удару на њихове џепове под изговором повећања минималца! Тако се у овом случају обистинила она народна: "Вуци сити, а овце на броју" и испаде да смо сви на добитку, али када бисмо се лагали. Држава је добила више пара, радници 200 КМ, које им је, додуше, унапријед појела инфлација. Појединима ће баш толико мање стићи у коверти, тако да су вуци добро сити, а овце на броју само на папиру.

Како кажу представници потрошача, повећање минималца изазвало је бриљантан потез газда и газдурина који су пронашли савршен изговор за подизање цијена, јер сад, Боже мој, радника умјесто 700 плаћају 900 КМ. Но, када узмемо у обзир да је синдикална потрошачка корпа за децембар лани износила 2.554,57 КМ, јасно је да нови минималац за потлачене грађане није чак ни сламка спаса. Док је плата повећана за 200 КМ, цијене су скочиле скоро дупло и само од најаве минималца, који многи још нису ни добили, продавци и пекари који нам спремају хљеб наш насушни одлучили су се на олимпијски скок цијенама, с повећањем од 10 до 20 пфенига. Грађани су на ивици егзистенције, луксуз је постало појести бурек и јогурт, а камо ли, не дај, Боже, залутати у какав ресторан. Многи се с носталгијом сјећају претходних времена, када су за 10 КМ могли да ручају у ресторану и попију пиво, а сада за исти износ једва могу да поједу бурек и плате аутобуску карту до куће и назад. Узгред и аутобуска карта је посљедњих година више пута поскупјела па је за оне који живе у предграђима нашег велелепног града потребно осам марака да оду и дођу и да ништа не ставе у уста.

Према статистичким подацима само у деветом мјесецу 2023. цијене су порасле за 0,8 одсто у односу на претходни мјесец, а ако би се овоме додала поскупљења након "увођења минималца" тај индекс би могао бити доста већи. Цијене у Српској и БиХ дивљају посљедњих пет година и иду зечевим скоковима, док се плата повећава пужевим кораком и то од оног пужа голаћа. Послије короне, рата у Украјини и у појасу Газе продавци су поново почели да лове у мутном, јер им је већи минималац дао нови разлог да нам стежу цјеновни свилен гајтан око врата. Може им се, јер знају да је мало вјероватно да ће бити истраге ко је заиста имао проблема у пословању због поскупљења сировина и смањења иностраних уговора, а ко се одлучио да неосновано дубље завуче руку у џепове суграђана. Држава, која пуних уста бриге о нама, најављује бројне мјере заштите најслабијих добила је што је жељела, односно више новца од пореза и доприноса. Разлика је огромна када их плаћате на 700 или 900 марака.

Милиони од наших плата на основу већих пореза сада ће само закрпити финансијске рупе у буџету да би се могли хвалити финансијском стабилношћу. Руку на срце не треба заборавити да је Влада донијела уредбу о ограничењу цијена основних животних намирница и најавила оштрије контроле. Остаје да се види да ли ће то донијети бар мало попуштање свиленог гајтана цијена око врата грађана. Судећи према већ уоченој пракси да пекари у хљеб чија је цијена ограничена додају разне адитиве (који су при томе многи нездрави) само да би био скупљи, свилени гајтан стезаће се све више и више. Не липши, магарче, до зелене траве!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана