Струјни удар

Небојша Томашевић
Струјни удар

Након углавном неоправданог поскупљења свега и свачега грађане Републике Српске ускоро очекује и “струјни удар” што ће бити шлаг на торту.

Да ствар буде још гора на удару струјног цунамија могли би се наћи они најугроженији и то домаћинства која су имала мању потрошњу, док они који су трошили ко “развратни блудни син” могли би још и да ушићаре.

Овај струјни удар по џепу најугроженијих настао је одлуком Уставног суда Српске по којој су тарифе за обрачун електричне енергије, које су донесене 15. децембра 2022. године, неуставне. Суд тако пресави табак и рече да све оно што су надлежни поносно представили, како би олакшали живот грађанима, сада постају бајке за малу дјецу.

У судском спектаклу Уставни суд је сажео све у једно - тарифе које штите оне који троше мање дискриминишу оне који троше више. Дакле, ако имате више новца ви сте сада жртва дискриминације. Браво, правда је стварно слијепа, а очигледно и мало неспретна.

Како су оцијенили у Регулаторној агенцији за енергетику одлука Уставног суда РС конкретно значи повећање цијене електричне енергије за оне који троше до 500 киловата. То значи, како рекоше, да ће се на удару наћи чак 80 одсто грађана Српске. Тако ће новом одлуком они који су имали рачун од 50 КМ убудуће, када се спроведе одлука Уставног суда и пониште тарифе које су важиле, рачун плаћати око 54 КМ. Међутим, многи ће рећи да ово поскупљење неће много да боли јер до сада смо, како неко рече, имали струју јефтинију чак за 113 одсто.

Подсјетимо, након увођења поменутих тарифних модела који су ступили на снагу почетком прошле године, многи су то оцијенили као политичку причу. Ове тарифе уведене су послије општих избора прије којих су властодршци тврдили да до поскупљења неће ни доћи. Тако су у судару права и политике, по ко зна који пут, настрадали они који су најугроженији - грађани и због којих политика и право и постоје.

Ова одлука не само да је погодила најугроженије већ даје одријешене руке онима који су струју трошили “капом и шаком” да туже “Електропривреду” јер су плаћали скупље, док они штедљиви и рационални мораће да прихвате да се рационално и штедљиво плаћа више.

Сада, након што су власти увеле чаробне тарифе како би скупљале политичке поене, најугроженији грађани су поновно жртве - овог пута судског “чаробног штапа”, а као што каже народна изрека: “Ко не плати на мосту, плати на ћуприји”. Очигледно, неки ће морати мало више платити да би се очаравајући политички трикови одржали у животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана