Правда за Хаг

Дарко Момић

Потомци српских жртава безмало пуне три деценије траже правду и нема адресе на коју у том периоду нису закуцали или послали писмо. При томе ни у једном јавном наступу и ни у једном писму нису тражили ништа друго осим правде и једнаког односа према свим жртвама и њиховим џелатима.

 

Ни из Борачке организације Републике Српске ни из Удружења жена жртава рата ни из Савеза логораша и било које друге страдалничке организације никада нису тражили амнестију за злочине почињене "у име српског народа", ни за оне који су окрвавили руке. Тражили су само једнаке аршине.

Када су осуђивали драконске пресуде изречене високим политичким функционерима Републике Српске или највишим официрима њене војске, то није рађено са циљем да се са њих скине одговорност, већ да се укаже на неправду и чињеницу да одговорност никако не стиже злочинце који су били на врху пирамиде испод које су остајале одсјечене српске главе.

Када су стајали у одбрану нижих официра или војника ВРС који су осуђивани на најтеже казне на основу лажних исказа професионалних свједока, нису тражили да се они аутоматски ослободе, већ да се на основу јасних аргумената и валидних свједока утврди њихова одговорност.

Када су указивали на пропусте у истрагама и на бесрамну улогу појединих тужилаца и истражилаца у изнуђивању признања и лажних исказа и тада су тражили правду, а не неправду. И тако скоро пуне три деценије, али правде ниоткуда.

А докле је дошло и колико су ствари отишле предалеко, показало се прије два дана када су представници девет удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата затражили правду од главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца. Замислите каква их је мука стигла када су заштиту затражили од свог џелата, а оно што је превршило мјеру је одлука Апелациног вијећа Суда БиХ да уважи жалбу одбране и укине првостепену пресуду генералу Армије Бих Сакибу Махмуљину којом је због злочина одреда "Ел муџахид" почињених на Озрену и Возући био осуђен на срамних десет година затвора.

"Напомињемо да немамо повјерења у правосуђе БиХ, те вас молимо да, снагом свог ауторитета и функције коју обављате, до краја овог поступка вршите његов мониторинг како би се избјегла неправда", навели су у писму упућеном главном хашком тужиоцу.

Елем, кад је дошло дотле да Срби у Хагу траже правду од неправде која им се наноси у Сарајеву, онда само политичким слијепцима није јасно зашто је БиХ у највећој политичкој кризи од Дејтона. И ко је за то одговоран.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана