Кланови

Вељко Зељковић

Рат између “шкаљарског” и “кавачког” клана годинама бијесни на просторима некадашње Југославије, али и шире, од Грчке, Украјине, Шпаније до Јужне Америке.

 

Да ли ће се пренијети и на БиХ? Ова два зараћена табора некад су била јединствени “которски клан” и тако су функционисали годинама, до тренутка када је због уносног “посла” дошло до раскола међу дотадашњим пријатељима. Нестанак 200 килограма кокаина из стана у Валенсији 2014. подијелио је ове Которане на два клана, названа по приградским насељима у којима су живјели. И од тада, па до данас, на десетине људи је убијено у крвавим обрачунима и сачекушама. Од филмских ликвидација нису остали поштеђени ни чланови породица, бизнисмени и полицијски службеници.

Оно што је интересантно јесте да су ове двије групе несметано оперисале у Црној Гори и преко ње, а о њима су чак писали и амерички медији, означавајући их као двије групе које су најодговорније за транспорт бијелог праха из Јужне Америке. Вјерује се чак да је један од ових кланова учествовао у покушају транспорта рекордне количине дроге вриједне више од милијарду долара. С њима је посљедњих година, наводно, сарађивао и злогласни Веља Невоља, а кога је српска полиција недавно ухапсила због низа отмица и бруталних убистава.

Претпоставке и процјене стручњака безбједности да би БиХ могла постати ново уточиште ових опасних лица, нажалост полако се обистињује. Самим тим, ови простори могли би постати ново мјесто обрачуна ових лица из криминалног миљеа региона. То се уосталом могло видјети и након полицијске акције у фебруару ове године на Јахорини, приликом које су ухапшена тројица мушкараца блиских “шкаљарском клану”, за које се сумњало да су пратили Тамару Звицер, супругу вође “кавачког клана”, чекајући да јој се на одмору придружи муж и ликвидирају га.

И хапшење у Бањалуци Милоша Божовића из Цетиња, блиског “шкаљарском клану”, најбоље илуструје да су безбједњаци имали добре процјене.

Оно што колико-толико охрабрује јесте чињеница да је полиција Српске, у оба случаја, успјела благовремено одреаговати и поред чињенице да је имала “кртицу” у својим редовима, а која је учествовала у скривању поменутог Божовића.

Министар Драган Лукач поручио је да ће се МУП Српске обрачунати и очистити своје редове од нечасних полицајаца те да нико неће бити заштићен.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана