Јачамо дијаспору

Маријана Миљић Бјеловук
Јачамо дијаспору

Људи су одлазили и одлазиће из БиХ. Већ дуже вријеме читаве породице пакују се и иду у европске земље. Према посљедњим процјенама изван земље је око 2,20 милиона становника који воде поријекло из БиХ, а још суморније процјене показују да ће нас у дијаспори бити више него у самој земљи. И то у догледно вријеме. За коју деценију.

Међутим, могуће је да тај рок и скрате они који воде земљу, јер они су управо дали вјетар у леђа највећем броју грађана да што прије преломе и кажу: “Одлазим! Нећу ово више да слушам и да гледам! Овдје никада неће бити боље!” 

На ту одлуку подстакли су их тиме што константно стварају неповољну политичку атмосферу. Нема помака годинама, односно деценијама. Свађају се и мире. Тако из мјесеца у мјесец. Тим својим представама за јавност настоје само да прикупе који политички поен на рачун грађана који су остали у земљи. Односно оних грађана који полажу и посљедњу наду да ће овдје бити боље. По свему судећи и та нада у боље сутра код оних што су остали је на издисају. 

Политика којом се руководе домаћи функционери једино доприноси томе да јачамо дијаспору из мјесеца у мјесец, јер јој шаљемо квалитетан кадар. Очекују са друге стране да ти људи долазе у земљу и троше новац. Да, можда ће и долазити одређено вријеме и овдје остављати зарађени новац. Међутим, јасно је да нове генерације које у дијаспори заснивају своје породице губе везу са земљом поријекла. Тако да ће и нада политичара да ће дијаспора доносити новац у догледно вријеме ишчезнути, јер неко ко се скућио у Словенији, Италији или некој другој европској земљи прије десетак година не намјерава више да долази у БиХ. То је већ сада њихова земља, а БиХ ништа друго до само прошлост, а таквих код којих ће се БиХ спомињати само у том контексту је све више.  И биће их све више. Јасно је да ће заобилазити БиХ у широком кругу и да им неће бити ни на мапи туристичке посјете. Неће је ни својим пријатељима странцима препоручити за посјету, јер су из ње отјерани. 

И оно што власти дају у посљедње вријеме на кашичицу неће промијенити и натјерати некога да остане у БиХ. Нико неће остати зато што ће му град дати 1.000 марака за рођење дјетета, одређену помоћ, накнаду... 

Једино рјешење које би могло задржати грађане ове земље је да остану и раде на њеном опоравку, ако је то уопште више могуће, као и сигуран и добро плаћен посао, али ова земља је миљама далеко од тога. О томе највећи број оних што су још остали могу само да сањају, јер ти плаћени послови дају се само и искључиво страначки подобнима, кумовима, пријатељима и осталим сродницима оних који су на власти. 

Јасно је да ће демографска слика БиХ наставити да буде све црња, а кривци за све су они који раде против становништва, а никако у његову корист. Како је кренуло једино ће и они остати у овој земљи.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана