Фабричка подешавања

Дарко Момић

“Самостална Српска у дејтонској БиХ” представља јако вјешто срочену флоскулу (не у пежоративном значењу) једне политичке идеје која је намијењена за двојну употребу или за употребу на два политичка фронта.

 

Један је унутрашњи фронт у којем се налазе бирачи чијем уву годи оно “самостална Српска” пред којима се други дио цитиране флоскуле може вјешто да прећути или прогута приликом изговора. На евентуално питање бирача шта значи “у дејтонској БиХ”, упитани може нехајно да одмахне руком или да му шеретски намигне и тако пошаље поруку да то није битно, да је суштина у првом дијелу флоскуле, а да се дејтонска БиХ спомиње само онако.

Други политички фронт коме је намијењена вјешто срочена флоскула представљају званични Вашингтон, Брисел и други западни центри моћи чијем уву нимало не годи “самостална Српска” и због којих и стоји оно “у дејтонској БиХ”. На њихово упозорење да је “територијални интегритет БиХ неповредив”, упозорени може једноставно да каже да нико и не спомиње нарушавање територијалног интегритета, да му смртно озбиљан укаже на други дио флоскуле који говори о дејтонској БиХ и објасни да “самостална Српска” не значи независна Српска, као што упорно тврде они с друге стране међуентитетске линије раздвајања, већ само, модерним рјечником речено, њено враћање на фабричка подешавања. Што и јесте суштински циљ цијеле политичке идеје оличене у причи о самосталној Српској у дејтонској БиХ.

Поједностављено, шта је то најједоставније што можете да урадите кад ваш мобилни телефон почне да ради како не треба, кад због превише инсталираних апликација покупи свакакве вирусе, кад почне сам од себе да шаље СМС поруке и позиве или кад једноставно не функционише на прописани начин? Па да га вратите на фабричка подешавања, зар не?!

Зашто би онда био проблем да се исто то уради и са БиХ. Је л' БиХ почела да ради како не треба? Јесте. Је л' због превише инсталираних надлежности почела да “багује”? Јесте. Је л' њен министар одбране самовољно и без одлуке Предсједништва одгађа војну вјежбу? Јесте. Је л' Уставни суд сам себи даје за право да одлучује о свему и свачему? Даје. Је л' БиХ једноставно не функционише на Уставом и Дејтонским мировним споразумом прописани начин. Не функционише.

Дакле, рјешење је да се врати на фабричка подешавања или да настави да ради мимо устава и Дејтона, док потпуно не “забагује”. У том случају, Српска ће бити самостална, али не у дејтонској БиХ. Парадоксално је што ће најзаслужнији за то бити они који су против враћања БиХ на фабричка подешавања.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана