Дјела, а не ријечи

Драгана Орловић

Већ дужи период суочавамо се са комплексним демографским проблемима који се манифестују константним смањењем стопе рађања и негативним природним прираштајем.

 

Основни проблем је “феномен недовољног рађања”, због чега стручњаци све чешће упозоравају на то да бисмо као народ могли изумријети у блиској будућности уколико се рјешавању овог националног проблема не приступи брзо и озбиљно. Посљедњи попис који је на простору Републике Српске обављен 2013. године указао је на озбиљне демографске губитке и то од једне четвртине становништва у односу на попис из 1991.

Готово ништа од тада није се промијенило. Статистике су и даље суморне. Недостаје нам око 7.200 или 43 одсто дјеце за замјену генерација на годишњем нивоу. Међутим, проблем пронаталитетних мјера годинама је у сјени политичких превирања, сукоба и замјена теза. Стратегије и планови за подстицај наталитета постоје, али се углавном не спроводе до краја, док се са износима дјечијих додатака и накнадама за породиље све чешће лицитира зарад политичких поена, заборављајући на важну чињеницу - ово је проблем цијелог друштва, а не појединца.

На идеју како барем донекле побољшати слику наталитета у Републици Српској дошли су у републичком Удружењу са четворо и више дјеце “Четири плус”. Креирали су закон, према којем би све мајке за свако дијете имале право на додатак, без обзира на то да ли су запослене или не. Једини услов да та права остваре био би да са дјецом овдје живе.

Дуго радећи на тексту акта који су симболично назвали “закон о мајци” осмислили су и колико би накнаде износиле, односно, детаљно процијенили четири варијанте трошкова на мјесечном и годишњем нивоу у зависности од висине додатка, као и изворе финансирања.

Све су детаљно предложили и послали на адресе републичких институција, одакле чекају зелено свјетло, а надлежнима преостаје једино да пажљиво прочитају текст закона и размотре и разраде план како га реализовати. Уколико је потребно да ангажују стручне службе, формирају радне групе, организују састанке и конференције. Све што је потребно или да дају бољи приједлог, јер ако се ускоро не пређе са ријечи на дјела и популациона политика не усклади са цивилизацијским стандардима, постоји опасност да земља остане без потенцијалних родитеља и оних који су се већ као родитељи остварили...

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана