Тапкање у мјесту

Ведрана Кулага

БиХ је земља у којој свако може рећи да ће једног дана бити боље, а нико када ће и да ли ће тај дан уопште и доћи.

У истом вртологу прича о толеранцији, суживоту и помирењу, с једне, а сталним дизањем тензија и тјерањем ината, са друге стране, полазимо полако трећу деценију, али нас је све мање.

Одређене жеље нису спласнуле ни данас, иако је тачка на рат стављена половином деведесетих година прошлог вијека. Још се надају и праве кораке у правцу у којем они желе да иду, а да при томе остале, који се исто питају, покушавају да оставе у ћорсокаку.

Каква год да је ова земља, чине је Република Српска и ФБиХ, уз заједнички ниво, који се махом показао добар само када је у питању трошење новца свих пореских обвезника. Само тада је све сложено и без проблема.

Све друго иде по добро познатом принципу повуци-потегни, а обичан народ испашта, док се политички и други интереси по правилу ломе преко њихових леђа.

Бошњачки политички врх отворено намеће ставове као да су представници свих у овој земљи и никако не прихватају да ова земља може напријед оваква каква јесте само ако сви који се нешто питају поштују и своје и туђе.

А да то није тако најбоље показују најновија дешавања у вези са заставом Републике Српске у Предсједништву БиХ која је у више наврата уклањана јер појединци сматрају да јој ту није мјесто. Ако је она сувишна - зашто онда не одбију и новац који порески обвезници из Српске дају за финансирање рада те и других институција на том нивоу власти?

Такво понашање након толико година суживота и помирења је свакакво само не добро и пожељно, ако им је свима стало до напретка БиХ с циљем побољшања живота свих оних који у њој још виде своју будућност.

БиХ чекају бројни изазови у којима ће бити веома тешко доћи до консензуса. Један од њих је и отворен позив за чланство у НАТО-у, чије трупе српски народ не памти по добром. Разлоге за такав став не треба уопште објашњавати, мада у БиХ има још доста оних којима је неке ствари потребно цртати јер су остали у неким, најтежим годинама за ову земљу.

БиХ је закорачила на неки нови пут, али још тапка у мјесту и не успијева да се помјери више од дна. Она има своју шансу, у овом саставу, само када сви буду поштовали све стране, као и уважавали различитости. Разговор никада није на одмет.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана