Завршено суђење бањалучком адвокату Вукајловићу: Тужилац тражи затвор, а одбрана ослобађајућу пресуду

Небојша Томашевић
Завршено суђење бањалучком адвокату Вукајловићу: Тужилац тражи затвор, а одбрана ослобађајућу пресуду

БАЊАЛУКА - Републички тужилац Горан Гламочанин затражио је од Окружног суда да осуди бањалучког адвоката Стојана Вукајловића, јер сматра да је доказао како је он с директним умишљајем с циљем прибављања незаконите користи са судијом Небојшом Пејовићем договорио да у извршном поступку на лицитацији за дупло мању цијену од процијењене купи некретнине вриједне 566.800 КМ.

Одбрана сматра да за договоре нема никаквих доказа, те да је оптужница нетачна и супротна законским одредбама те траже ослобађајућу пресуду. Тужилац је у завршној ријечи истакао да је судија свјесно погодовао оптуженом.

- Из телефонских комуникација види се да су оптужени и судија имали стотине контаката те да су разговарали о конкретном предмету. Вукајловић је сугерисао судији шта да стави у рјешење о досуди о продаји некретнина. У једној поруци пише "Ја бих у ставу четири ставио да нису имали примједби на ток лицитације и записник". Судија одговара "Може" - казао је Гламочанин те истакао да то указује да је постојао договор између судије и адвоката.

Тужилац је истакао да је Вукајловић власнику некретнина Милошу Шмитрану, иначе бившем начелнику за борачко-инвалидску заштиту у Градској управи Бањалука, обећао да ће му омогућити кориштење једне некретнине ако се не жали на рјешење о досуди. Одбрана тврди да нема доказа о договору Пејовића и Вукајловића те да је њихов клијент преварен и да спорне некретнине нису "биле чисте."

- Шмитран није био једини власник, већ сувласник. Судија је то знао и прије продаје. Да је било договора, ваљда би судија свом "ортаку" рекао да то не купује, јер није све чисто - рекао је бранилац Драган Толимир.

Додао је да чињеница да је судија у рјешењу о досуди некретнина испустио битне ствари што доказује да је погодовао неком другом да то рјешење буде оборено, али не Вукајловићу.

- Свједок Шмитран је у суду изјавио да је од Вукајловића тражио да му остави бараку у Лазареву ако он купи све некретнине, а да ће му заузврат он дати стан. Дакле, ради се о замјени некретнина, а не давању на кориштење као противуслуге да се не жали на рјешење - нагласио је Толимир.

Вукајловић је истакао да је његова одбрана током поступка доказала да у овом случају се може извући и други закључак, осим кривице.

Републичко тужилаштво Вукајловића терети да је за 283.400 КМ незаконито купио шест некретнина у извршном поступку над непокретностима против извршеника Милоша Шмитрана из Бањалуке. Процијењена укупна тржишна вриједност некретнина је 566.800 КМ, а ријеч је о четири стана, викендици и пословном простору са двориштем у мјесту Ивањска. Извршним поступком предсједавао је судија Небојша Пејовић са којим је адвокат договорио да се пријави као понуђач и уплати законом прописано обезбјеђење за сваку некретнину, док су други понуђачи онемогућени да купе неку од некретнина јер обезбјеђење за куповину нису платили на начин као што је то урадио адвокат. Изношењем завршних ријечи одбране и оптужбе завршено је суђење, а пресуда ће бити изречена у понедјељак.

Судија пресуда

Судија Небојша Пејовић је због малверзација осуђен на годину затвора за кривично дјело трговина утицајем и повреда закона. Осим затворске изречена му је и новчана казна од 40.000 КМ као и петогодишња забрана вршења позива, дјелатности или дужности, односно обављање судијског посла. Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је Пејовић закључио са Републичким тужилаштвом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана