Почело суђење бившем директору ШГ, свједок тврди да му је дао обиљежене новчанице

Небојша Томашевић
Почело суђење бившем директору ШГ, свједок тврди да му је дао обиљежене новчанице

БАЊАЛУКА – Директор теслићког предузећа "Елград" Ђорђе Гајић, потврдио је у бањалучком Окружном суду да је бивши директор Шумског газдинства (ШГ) “Борја” Теслић Ненад Душанић (65), оптужен за примање мита, од њега тражио да му донесе 5.000 КМ и још толико за рафтинг радника.

Потврдио је да је оптуженом дао коверту са 5.000 КМ и да га је он тада питао јесу ли обиљежене, а када му је одговорио да јесу, само се насмијао.

Гајић је био свједок Републичког тужилаштва на суђењу Душанићу, а појаснио да је са "Шумама Српске" имао уговор за одржавање шумских камионских путева у ШГ "Борја" вриједан око 6.400 КМ.

- Састали смо се у мају лани у његовој канцеларији и Душанић ми је на папиру предочио списак радова које је "Елград" извео. Била је ту ставка 5.000 КМ и само је писало "Елград". Када сам питао шта је то, гдје су ти радови, он је рекао "То ћеш мени донијети. Тражио сам да ми  ископира папир да он то провјери код себе у фирми. Утврдио сам  да је то фиктивни посао који није урађен - испричао је Гајић чијим свједочењем је почео овај судски процес.

Према његовим ријечима, Душанић га је  звао  путем телефона и тражио да донесе паре.

- То је трајало неко вријеме. Ломио сам се шта да урадим јер нисам такав човјек. Душанића сам видио на страначком састанку и тада ми је рекао да дођем да то завршимо - рекао је Гајић.

Потврдио да је то пријавио полицији и постао информант, те да је дао својих 5.000 КМ које су обиљежене. Рекао је да је када је оптуженом предао новац имао опрему за снимање коју му је дала полиција.

- На састанку смо причали о свему па и проблемима јер су "Борја" каснила са испоруком трупаца "Елграду". Коверту с новцем дао сам  пред крај састанака и он ју је узео и питао  "Је ли новац означен". Рекао сам да јесте, а он се само насмијао. Прије него сам дао тај новац тражио је да обезбиједим 5.000 КМ за рафтинг запослених у ШГ, а да ће још толико дати Срђан Кљечанин. Казао је да не касним са тим - испричао је Гајић.

Он је на питања одбране потврдио да није директно случај пријавио полицији већ да је састанак са полицијским службеницима договорио Радислав Ђурић.

Гајић је потврдио тезу одбране да је Ђурић био заинтересован за смјену и кривично гоњење Душанића.

- Када сам Ђурићу поменуо да Душанић тражио 5.000 КМ, он је рекао да треба да то пријавим полицији, али да неко други оде и да новац. Радислав ме звао и говорио да треба то да пријавим. Говорио је да то требамо ријешити док Лубина, како су звали Душанића, не оде на годишњи. Говорио је: „Лубина се осоколио требамо то завршити“ - казао је између осталог Гајић.

Потврдио је да је његов отац у свађи и лошим односом са Душанићем.

Осим њега свједочио је и стручни свједок Мирослав Ћурковић који је анализирао комуникацију између бројева које користио Гајић и Душанић. Утврдио је да је било пет позива и једна порука.

Оптужница

Оптужница терети Ненада Душанића да је од маја до 6. јула 2023. године од директора фирме "Елград" Ђорђа Гајића, као извршиоца радова на поправци и одржавању шумских камионских путева на подручју ШГ "Борја" вриједних 6440,50КМ, захтијевао и примио 5.000 КМ у вези са реализацијом уговорних обавеза.

Наведено је да се Душанић са Гајићем састао 6. јула лани у службеним просторијама ШГ "Борја" те му предочио лист папира, на којем се према његовој евиденцији, налазио списак радова које извршио "Елград".

Додаје се да је Душанић на питање Гајића нашто се односи ставка од 5.000 КМ рекао "То ћеш мени донијети".

Душанића терете да је након што је ШГ "Борја" измирило обавезе "Елграду" у телефонским разговорима од Гајића тражио 5.000 КМ које му је он дао 6. јула, а новчанице су биле обиљежене. Душанић је тада од Гајића тражио да му до 13. јула донесе још 5.000 КМ, након чега је ухапшен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана