Суђење Петровићу и Видаковићу: Да ли су грађани упозорени на вријеме?

Јасмина Салопек
Суђење Петровићу и Видаковићу: Да ли су грађани упозорени на вријеме?

БАЊАЛУКА - Начелник Одјељења за послове комуналне полиције Добој Жељко Марјановић нашао се пред говорницом бањалучком Окружном суду гдје је рекао да су сви грађани били обавијештени о опасности од излијевања воде, те додао да су мјештани углавном исмијавали полицијске службенике.

Марјановић је ово испричао као свједок одбране на наставку суђења бившем начелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу. 

Поменути двојац терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године  у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета. 

Добојски полицајци су на дан поплава 15. маја 2014. године између седам и девет часова обавјештавали становништво насеља Усора да би могло доћи до излијевања ријеке Босне.

Свједок Марјанац, на питање одбране Петровића, Јадранке Ивановић да ли је Добој тог кобног дана могло ишла спасити од поплаве, рекао да их није могла спасити ни Руска армија.

- Када сам се са села вратио у Добој примијетио сам камионе фирме "Риал шпед" како пролазе путем и праве насип на потоку Лијешањ. Нисам успио доћи до потока, али сам на терену видио Петровића, Видаковића и још једног човјека који су надгледали ситуацију – рекао је Марјановић.

Додао је да је водостај ријеке Босне нагло растао, јер се, како је закључио, код Ћириног моста направила брана од балвана и фрижидера што је допринијело бујању, те да су се сирене за узбуну огласиле у јутарњим часовима

Други свједок одбране, полицајац Горан Ковачевић казао је да су неке његове колеге ишле службеним возилима на којима је била упаљена ротација путем  мегафона обавјештавали становништво Усоре, док су неки то чинили пјешке.

- Говорили смо им да би могло доћи до излијевања воде и евакуације. Поједини су негодовали говорећи да ће куће напустити када се сами увјере да је ситуација опасна, а други су затражили помоћ у премијештању ствари или чамце да их евакуишемо до Касарне – појаснио је Ковачевић истичући да се ништа није могло очекивати, али и да су се огласиле сирене за опасност.

Свједок Зоран Даниловић, који је у вријеме поплава радио у Полицијској станици Добој 1, потврдио је да су 15. маја 2014. године обавјештавали становништво о поплавама.

- Када су се огласиле сирене,  добио сам наређење да идем по насељу Усора и обавијестим становништво да се вода излила, те да од Штаба имају обезбијеђен смјештај у Касарни – испричао је Даниловић.

Како је рекао, обавијестио је више од 30 кућа, али је наишао на отпор и провокације.

- Неки су ми се смијали у лице и псовали матер, говорећи да немам право да одлучујем када ће они напустити свој дом. Грађани нису озбиљно схватали ситуацију. То је било, као што једна народна изрека каже "100 људи, 100 ћуди" – казао је он и објаснио да Касарна није далеко од насеља Усора, те да се, док је вал прелио насим могло доћи и до Станара, а камоли до мјеста евакуације које је све пет минута удаљено. 

Четврти свједок одбране био је полицајац Полицијске станице Добој 1, који је судском вијећу којим пресједава Зорица Барош, испричао скоро исту причу као његове колеге додавши да су полицајци користили радио-везу како би међусобно били у контакту, те имали све информације и водостајима ријека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана