Suđenje Petroviću i Vidakoviću: Da li su građani upozoreni na vrijeme?

Jasmina Salopek
Suđenje Petroviću i Vidakoviću: Da li su građani upozoreni na vrijeme?

BANjALUKA - Načelnik Odjeljenja za poslove komunalne policije Doboj Željko Marjanović našao se pred govornicom banjalučkom Okružnom sudu gdje je rekao da su svi građani bili obaviješteni o opasnosti od izlijevanja vode, te dodao da su mještani uglavnom ismijavali policijske službenike.

Marjanović je ovo ispričao kao svjedok odbrane na nastavku suđenja bivšem načelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću. 

Pomenuti dvojac terete za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju  2014. godine  u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta. 

Dobojski policajci su na dan poplava 15. maja 2014. godine između sedam i devet časova obavještavali stanovništvo naselja Usora da bi moglo doći do izlijevanja rijeke Bosne.

Svjedok Marjanac, na pitanje odbrane Petrovića, Jadranke Ivanović da li je Doboj tog kobnog dana moglo išla spasiti od poplave, rekao da ih nije mogla spasiti ni Ruska armija.

- Kada sam se sa sela vratio u Doboj primijetio sam kamione firme "Rial šped" kako prolaze putem i prave nasip na potoku Liješanj. Nisam uspio doći do potoka, ali sam na terenu vidio Petrovića, Vidakovića i još jednog čovjeka koji su nadgledali situaciju – rekao je Marjanović.

Dodao je da je vodostaj rijeke Bosne naglo rastao, jer se, kako je zaključio, kod Ćirinog mosta napravila brana od balvana i frižidera što je doprinijelo bujanju, te da su se sirene za uzbunu oglasile u jutarnjim časovima

Drugi svjedok odbrane, policajac Goran Kovačević kazao je da su neke njegove kolege išle službenim vozilima na kojima je bila upaljena rotacija putem  megafona obavještavali stanovništvo Usore, dok su neki to činili pješke.

- Govorili smo im da bi moglo doći do izlijevanja vode i evakuacije. Pojedini su negodovali govoreći da će kuće napustiti kada se sami uvjere da je situacija opasna, a drugi su zatražili pomoć u premiještanju stvari ili čamce da ih evakuišemo do Kasarne – pojasnio je Kovačević ističući da se ništa nije moglo očekivati, ali i da su se oglasile sirene za opasnost.

Svjedok Zoran Danilović, koji je u vrijeme poplava radio u Policijskoj stanici Doboj 1, potvrdio je da su 15. maja 2014. godine obavještavali stanovništvo o poplavama.

- Kada su se oglasile sirene,  dobio sam naređenje da idem po naselju Usora i obavijestim stanovništvo da se voda izlila, te da od Štaba imaju obezbijeđen smještaj u Kasarni – ispričao je Danilović.

Kako je rekao, obavijestio je više od 30 kuća, ali je naišao na otpor i provokacije.

- Neki su mi se smijali u lice i psovali mater, govoreći da nemam pravo da odlučujem kada će oni napustiti svoj dom. Građani nisu ozbiljno shvatali situaciju. To je bilo, kao što jedna narodna izreka kaže "100 ljudi, 100 ćudi" – kazao je on i objasnio da Kasarna nije daleko od naselja Usora, te da se, dok je val prelio nasim moglo doći i do Stanara, a kamoli do mjesta evakuacije koje je sve pet minuta udaljeno. 

Četvrti svjedok odbrane bio je policajac Policijske stanice Doboj 1, koji je sudskom vijeću kojim presjedava Zorica Baroš, ispričao skoro istu priču kao njegove kolege dodavši da su policajci koristili radio-vezu kako bi međusobno bili u kontaktu, te imali sve informacije i vodostajima rijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana