Суђење за поплаве у Добоју: Становници Усоре нису били обавијештени о опасности

Небојша Томашевић
Суђење за поплаве у Добоју: Становници Усоре нису били обавијештени о опасности

БАЊАЛУКА – Некадашњи предсједник добојске Мјесне заједнице Усора Цвијетин Бијелић приликом испитивања у полицији је казао да њега нико није обавијестио о опасности од поплава нити им се неко обраћао те да  га је вода затекла на улици.

Бијелић је преминуо па је његов исказ читан у бањалучком Окружном суду на наставку на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу.

Поменути двојац терете  за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године  у којима је настрадало 11 људи и причињена велика материјална штета.

Осим Бијелићевог, прочитани су искази још четири свједока тужилаштва који су у међувремену преминули. Бијелић је у исказу рекао да у МЗ Усора нису имали опрему за борбу против елементарних непогода и поплава.

Мјештанка Усоре Вукосава Благојевић, чије исказ такође читан јер је преминула, казала је да их нико није обавјештавао о поплавама. Она је у овој непогоди изгубила супруга Миленка који се утопио у приземљу.

- Тог јутра, 15. маја Миленко је отишао до помоћног објекта и само сам га чула када је рекао "ево је". Наишао је поплавни талас и ушла сам у кућу, а Миленко је остао испред. Након неког времена је ушао и звао комшију Оливера који је дошао и мени  помогао да одем на спрат. Миленко је остао у приземљу гдје касније нађен утопљен-рекла је Благојевићева.

Свједок Ћамил Диздаревић у својој изјави је рекао да нико није обилазио бараке у којима је живио у близини Жељезничке станице у Добоју нити их је  обавјештавао о поплави. Истакао је да је у води уништена његов барака, те да је касније пронађена мртва и комшиница Бахрија Скула.

Покојни Михајло Арсенић који је био члан Градског штаба за ванредне ситуације  у изјави је навео да га је поплава затекла у Бушлетићу па није могао да говори да ли је у Добоју било упозорења на опасност од поплаве или не.

Пејо Зубак у полицији је раније рекао да је након што је  вода ушла у његову кућу отишао на таван и са супругом  тамо провео три дана. Казао је да га је тог дана звао и сестрић Жељко Јелач и рекао да им је вода ушла у кућу и тражио помоћ.

- Пошто сам и ја био поплављен и борио се да спасим супругу  нисам могао  да одем. Касније су моја сестра Марија Јелач и сестрић Жељко нађени утопљени - стоји у изјави Зубака која је прочитана пред судијама.

Након читања исказа преминулих свједока, добојско Окружно тужилаштво почело је са извођењем материјалних доказа. Међу тим доказима били су и записници о увиђајима проналаска утопљеника из поплава.

Приговори

Одбрана оптужених приговорила је већини доказа истакавши да су узети незаконито. Петровићев бранилац Јадранка Ивановић истакла је  да је свједоке, чији су искази прочитани, саслушало овлашћено лице које је такође оштећено у поплавама.

- То је супротно Закону и оштећени није могао да саслушава свједоке и тужилаштво је требало да га изузме у овом случају. Такође и добојско Тужилаштво је оштећено и требало је да се изузме - рекла је између осталог Јадранка Ивановић.

Приговорила је  записницима о увиђајима о проналаску тијела утопљеника истакавши да је у једном случају један инспектор урадио увиђај.

- Није било ни мртвозорника и инспектор Владо Врањеш је сам урадио увиђај. То је супротно правилима струке и закону - рекла је Ивановићева.

Одбрана оптужених указала је да је у овом случају истрага  вођена  и прије наредбе о њеном покретању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана