Предмет против Зорана Басрака: Вјештак доставио непотпуне налазе

Јасмина Салопек
Предмет против Зорана Басрака: Вјештак доставио непотпуне налазе

БАЊАЛУКА - Саслушање вјештака геодетске струке Зорана Јокића у предмету против замјеника правобраниоца РС Зорана Басрака је одгођено, јер тужилаштву и одбрани није доставио потпуне налазе вјештачења.

Приликом његовог излагања у бањалучком Окружном суду, тужилац Жана Бојић обратила се судском вијећу којим је предсједавао Синиша Марковић рекавши да она не може да пронађе податке које вјештак излаже.

- У материјалу који имам пред собом не могу да пронађем податке које свједок све вријеме износи пред судом. Вољела бих да знам одакле црпи све информације - казала је Бојићева.

На њену тврдњу је указала и одбрана оптуженог Басрака, адвокат Жељко Гњатовић из Приједора.

Судија Марковић упитао је свједока Јокића да ли у налазу и мишљењу, које је био дужан доставити одбрани и тужилаштву, имају подаци које износи пред судом. Јокић је појаснио да је он доставио сажетак његовог вјештачења, те да остале податке износи према сјећању.

- Током свог свједочења не смијете излазити из оквира онога што сте вјештачили и доставили. Дужни сте да поступате по наредбама суда и све што износите у суду мора бити написано и у налазу уз образложење - казао је Марковић и вјештаку дао десет дана да тужилаштву и одбрани достави допуњен налаз вјештачења.

Марковић је Јокићу изрекао усмену обавијест да се 22. маја појави у судници када ће поново износити налазе вјештачења.

Према оптужници, Зоран Басрак је од 30. јула 2014. године до 5. новембра 2016. године на подручју Новог Града и Приједора, као замјеник правобраниоца, поступао у управном поступку у предмету Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Бањалука, покренутом по захтјеву његовог оца Б. Б. за признавање права власништва земљишта узурпацијом.

Како је наведено у оптужници, радило се о шуми над којом је промијењена својина са дотадашњег титулара Независне државе Хрватске у корист Републике Српске.

- У намјери да оцу прибави корист оптужени није тражио своје изузеће, те је свјесно пропустио да изјави жалбу на рјешење РУГИПП-а, а потом и покрене управни поступак - податак је из оптужног акта.

Даље је наведено да је, усљед пропуста Басрака, у јавним евиденцијама извршена укњижба права својине на некретнинама у корист његовог оца Б. Б, на који начин му је прибавио корист од 2.522,98 КМ, а за тај износ оштетио Републику Српску.

Изузеће

Зоран Басрак је у фебруару тражио у бањалучком Окружном суду изузеће републичког тужиоца Жане Бојић, јер је тврдио да није непристрасна.

Он је отказао пуномоћ адвокату, а у судници бањалучког Окружног суда прво је истакао да су прекршена његова права по Европској конвенцији за људска права и да је одбијен његов захтјев за активирање имунитета који је њему као службенику дала Народна скупштина. Истакао је да је у овом случају прекршено његово право на имунитет, једнакост странака у поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана