Кувар болнице осуђен јер је „сређивао“ инвалидске пензије

Небојша Томашевић
Кувар болнице осуђен јер је „сређивао“ инвалидске пензије

БАЊАЛУКА -  Некадашњи кувар у болници "Др Младен Стојановић" из  Приједора Ненад Тејић осуђен је у бањалучком Окружном суду на 5.000 КМ новчане казне јер је од супружника Б.Ч. и М. Ч, узео 2.500 КМ да би им, користећи свој утицај у болници, омогућио остваривање права на инвалидску пензију, потврђено је "Гласу Српске".

Тејић је је осуђен за кривично дјело трговина утицајем, а према пресуди, новчану казну је дужан да плати року од три мјесеца почев од дана правоснажности ове пресуде.

 - Ако оптужени не плати новчану казну у остављеном року, иста ће се замијенити казном затвора, тако што ће се за сваких започетих 50 КМ новчане казне одредити један дан затвора – наводи се у пресуди која је објављена на страници суда уз навођење иницијала.

Додаје се да је  суд донио рјешење да се од оптуженог  одузима имовинска корист прибављена кривичним дјелом у износу од 2.500 КМ.

Тејић је осуђен по оптужници Републичког тужилаштва која је подигнута 19. јануара ове године и која га терети за продужен кривично дјело трговина утицајем.

Према оптужници, Тејић је у току марта 2019. године, у Приједору, у Општој болници "Др Младен Стојановић" у Приједору, гдје био запослени на радном мјесту кувар, непосредно од М.Ч. и Б.Ч. захтијевао награду у виду новца да би коришћењем свог претпостављеног утицаја омогућио Б.Ч. да оствари инвалидску пензију.

- Оптужени је тврдио да има утицај као запосленик болнице и да може да посредује  код својих радних колега – љекара, да на име Б.Ч. сачине неопходну медицинску документацију за потребе поступка за остваривање права на инвалидску пензију код Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске. Оптужени је  од Б.Ч. и њеног супруга М.Ч, свјестан забрањености својих радњи чије је извршење хтио, тражио да му предају новчани износ од укупно 2.500 КМ, представљајући им да би тим износом почастио љекаре, да би касније у два наврата и примио наведени износ - стоји у оптужници.

Даље се наводи  да се оптужени неутврђеног дана, у току љета 2019. године, састао са Б.М, којем је од раније било познато да је Тејић запослен у болници и код којег се у ранијем периоду распитивао о поступку и начину остваривања инвалидске пензије, и од истог захтијевао новчани износ од 12.000 КМ.

Како се наводи новац је тражио  да би коришћењем свог претпостављеног утицаја који је тврдио да има као запосленик болнице посредовао код љекара као својих радних колега, да сачине неопходну медицинску документацију на име Б.М коју би користио за потребе поступка за остваривање права на инвалидску пензију код Фонда за пензијску и инвалидско осигурање Републике Српске, на шта Б.М. није пристао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана