Tендерску документацију мејлом слала Зељковићу, он тврди да је није добио

Јасмина Салопек
Tендерску документацију мејлом слала Зељковићу, он тврди да је није добио

БАЊАЛУКА – Некадашњи помоћник директора у Институту за јавано здравство Републике Српске Радмила Барашин тврди да је сву тендерску документацију, везану за јавне набавке, слала на службени мејл у Институту који је користио и оптужени Бранислав Зељековић.

Барашин је ово изјавила у бањалучком Окружном суду на суђењу у предмету "Корона уговори" у коме је оптужен Зељковић и још четири особе.

Она је на питање Зељковића, да ли се сјећа мејлова који су упућени њему од стране фирме "Травел фор фан" и да ли су јој исти предочавани, казала да се не сјећа, те да никада није видјела мејл који је наведена фирма слала Институту.
Зељковић је негирао да је од било кога и било када добио мејлове са информацијама и тендерској документацији. 

У овом предмету, осим Зељковића на оптуженичкој клупи су и директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Испитивање свједока Барашин наставила је адвокат Зељковића, Јадранка Ивановић, рекавши да уз оптужниву, таквих мејлова нема, те од свједока затражила да се судском вијећу, којим пресједава судија Драган Улетиловић и свим присутним, појасни ко је и на основу чега дао назив предмету набавке.

- Термин медицинске респираторне маске у уговоре је написала радница Ивана Дардићи, јер је, вјероватно, сматрала да је то компактибилно даљим радњима у случају јавних набавки- рекла је Барашин.

Свједочење Радмиле Барашин поново је било доста конфузно и она је углавном одговрала на питања одбране тако што је негирала или потврђивала одређену тезу.

Тако је на питање Ивановићеве да ли зна да ли је маска "КН95" заштитино или медицинско средство, Барашин негирала тврдњу..

Ивановићева ју је подсјетила да је у вријеме пандемије вируса корона спроведено 36 преговарачких поступака о јавној набавци.

Свједочење Радмиле Барашин након одржавна три рочишта је окончано испитивањем одбране.

Оптужница Зељковића терети да је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како је између осталог, наведено у оптужници, маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана