Tendersku dokumentaciju mejlom slala Zeljkoviću, on tvrdi da je nije dobio

Jasmina Salopek
Tendersku dokumentaciju mejlom slala Zeljkoviću, on tvrdi da je nije dobio

BANjALUKA – Nekadašnji pomoćnik direktora u Institutu za javano zdravstvo Republike Srpske Radmila Barašin tvrdi da je svu tendersku dokumentaciju, vezanu za javne nabavke, slala na službeni mejl u Institutu koji je koristio i optuženi Branislav Zeljeković.

Barašin je ovo izjavila u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju u predmetu "Korona ugovori" u kome je optužen Zeljković i još četiri osobe.

Ona je na pitanje Zeljkovića, da li se sjeća mejlova koji su upućeni njemu od strane firme "Travel for fan" i da li su joj isti predočavani, kazala da se ne sjeća, te da nikada nije vidjela mejl koji je navedena firma slala Institutu.
Zeljković je negirao da je od bilo koga i bilo kada dobio mejlove sa informacijama i tenderskoj dokumentaciji. 

U ovom predmetu, osim Zeljkovića na optuženičkoj klupi su i direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić, kao i direktori firmi "Promeding" i "Prokontrol" Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Ispitivanje svjedoka Barašin nastavila je advokat Zeljkovića, Jadranka Ivanović, rekavši da uz optužnivu, takvih mejlova nema, te od svjedoka zatražila da se sudskom vijeću, kojim presjedava sudija Dragan Uletilović i svim prisutnim, pojasni ko je i na osnovu čega dao naziv predmetu nabavke.

- Termin medicinske respiratorne maske u ugovore je napisala radnica Ivana Dardići, jer je, vjerovatno, smatrala da je to kompaktibilno daljim radnjima u slučaju javnih nabavki- rekla je Barašin.

Svjedočenje Radmile Barašin ponovo je bilo dosta konfuzno i ona je uglavnom odgovrala na pitanja odbrane tako što je negirala ili potvrđivala određenu tezu.

Tako je na pitanje Ivanovićeve da li zna da li je maska "KN95" zaštitino ili medicinsko sredstvo, Barašin negirala tvrdnju..

Ivanovićeva ju je podsjetila da je u vrijeme pandemije virusa korona sprovedeno 36 pregovaračkih postupaka o javnoj nabavci.

Svjedočenje Radmile Barašin nakon održavna tri ročišta je okončano ispitivanjem odbrane.

Optužnica Zeljkovića tereti da je kršio procedure javnih nabavki te proveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako je između ostalog, navedeno u optužnici, maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana