Oслобођен oптужбе за погибију комшије због недостатка доказа

Небојша Томашевић
Oслобођен oптужбе за погибију комшије због недостатка доказа

БАЊАЛУКА - Ранко Чавић (68) из Бањалуке ослобођен је оптужби да је, возећи тешко пијан, комбијем “мерцедес” ударио и усмртио комшију Душана Ђаковића (44) јер за то нема доказа.

Пресуду је изрекло вијеће бањалучког Окружног суда којим је предсједавао судија Синиша Марковић.

- Анализом свих доказа тужилаштва суд није могао на несумњив начин утврдити како се несрећа десила и како је оптужени стартовао и покренуо возило. Није било могуће утврдити ни да ли је у критично вријеме оптужени управљао возилом. Стога је суд примјењујући начело “in dubio proreo” (када постоји сумња, иде се у корист оптуженог) донио овакву пресуду - рекао је судија Марковић. Бранилац оптуженог Бранко Гудало истакао је да је ово била једина исправна одлука.

- Овдје се ради о несрећном случају, а не о кривичном дјелу јер оптужени у вријеме несреће није управљао возилом. Он и оштећени су у тренутку несреће гурали возило када је дошло до трагедије. Иначе се ради о дугогодишњим пријатељима - рекао је Гудало. Оптужница бањалучког Окружног тужилаштва Чавића  је теретила да је возећи тешко пијан комбијем ударио и усмртио Ђаковића 27. децембра 2022.године у улици Академика Бранка Милановића у Дебељацима.

Према оптужници, Чавић је у стању тешког пијанства са концентрацијом алкохола у организму од 2,45 г/кг комбијем “мерцедес дајмлер бенц” ударио Ђаковића приликом скретања с макадамског пута у улицу Академика Бранка Милановића.

Наводи се да је Ђаковић стајао око средине коловоза и окренут лицем према наилазећем возилу. Наводи се да оптужени није обратио пажњу на Ђаковића иако  није било објективних препрека које би спречавале да га уочи.

- Возилом је ударио оштећеног и он је одгурнут уназад те је пао те је прегажен и вучен предњим дијелом аутомобила оптуженог. Ђаковић је задобио  тешке повреде од којих је преминуо на лицу мјеста - стоји у оптужници којом се Чавићу на терет ставља кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја.

Одлуком суда oптужени је ослобођен плаћања трошкови поступка. Судија Синиша Марковић је рекао да они падају на терет буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана