Свједок тврди: Полицајци обавјештавали становништво о опасности од поплава

Небојша Томашевић
Свједок тврди: Полицајци обавјештавали становништво о опасности од поплава

БАЊАЛУКА – Добојски полицајци су на дан поплава 15. маја 2014. године између седам и девет часова обавјештавали становништво насеља Усора о опасности од излијевања воде која је у град тог дана ушла око 10.30 часова.

Ово су су испричали свједоци одбране у бањалучком Окружном суду на наставку на суђењу бившем начелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу. Поменути двојац терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године  у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета. 

Полицајац Синиша Јовић казао је да су службеним возилима на којима је била упаљена ротација путем  мегафона обавјештавали становништво Усоре. 

- Говорили смо им да би могло да дође до излијевања воде и евакуације. Поједини су негодовали. Неки су су се евакуисали самоиницијативно - рекао је Јовић.
Испричао је да је дан уочи поплава обилазио магистрални пут М17 у мјесту Вила и поток Лијешањ гдје видио да се ради насип. 

- Поред потока Лијешањ био је насип висине око четири метра, а магистралним путем М17 уз корито Босне урађен је насип у дужини од два километра висине и метар или метар и по – рекао је између осталог  Јовић.

Потврдио је да је ту гдје се радио насип  видио  градоначелника Петровића, његовог замјеника Драгана Василића и Милка  Видаковића. Јовић је на питање тужиоца рекао да није било организоване евакуације становништва од стране полиције. 

Свједок Драган Марић, који је у вријеме поплава радио у јединици за интервенције, потврдио је да су 15. маја 2014. године обавјештавали становништво о поплавама.

- Грађани нису озбиљно схватали и говорили су ви радите свој посао, ми ћемо свој. То јутро око осам часова имали смо и наредбу  да се становништво евакуише  коју је издао Штаб. Позивали смо народ да се евакуише. Неки су били испред кућа пили кафу и неки су се исмијавали - рекао је Марић. 

Љубиша Ђукановић, који је у вријеме поплава био замјеник командира Полицијске станице Добој 1 рекао је да су уочи и на дан поплаве обилазили насеље Усора. Потврдио да је видио да се ради насип уз поток Лијешањ и по магистралном путу "М17" поред ријеке Босне

- На насипу је било добрих проблема, људи су се из знатижеље окупљали на Жељеном мосту иако смо бранили да ту иду-рекао је Ђукановић који је такође рекао да је видио Петровића и Видаковића на мјестима гдје се радио насип. 

Прије свједока одбране тужилаштво је окончало извођење доказа и суду је предало више писаних докумената међу којима и записнике о обдукцијама страдалих у поплавама.

Суд је данас прихватио приједлог одбране да Институт за судску медицину Републике Српске прегледа и извјештачи све налазе о обдукцији страдалих у поплавама. Одбрана је то тражила јер је истакла да обдукције нису урађене у складу са законом струком и правилима, а обдуцент је преминуо па га сада не могу испитати. Том приједлогу није се противио ни тужилац. Одбрана сматра да се на основу поменутих налаза обдукција не може поуздано утврдити узрок смрти  страдалих, те су истакли да су записници које радила полиција о обдукцијама и они које радио обдуцент различити у погледу времена настанка. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана