Зељковићевим факсимилом печатирала документе на основу усменог одобрења

Небојша Томашевић
Зељковићевим факсимилом печатирала документе на основу усменог одобрења

БАЊАЛУКА – Радмила Барашин, која је била помоћник директора у Институту за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗС) Бранислава Зељковића на основу његовог усменог пристанка користила је његов факсимил потписа који је стављала на документе о јавним набавкама и другим документима.

- Није било писане одлуке да се користи факсимил, али ми га је дао Зељковић и усмено одобрио кориштење. Факсимил је био код њега, носио га је и у џепу - рекла је Баршин у бањалучком Окружном суду у предмету "Корона уговори"  у коме се суди бившем директору ИЈЗ Српске Зељковићу и још четворици оптужених.

У овом предмету на оптуженичкој клупи су и директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Свједочење Радмиле Барашин било је доста конфузно и преопширно те је причала о стварима које није ни питана и одступала је од ранијих изјава.

Када је у питању понуда "Проконтрол" потврдила  је да је било спорно да ли су средства која се набављају медицинска или нису. 

- Проконтрол је био регистрован за немедицинска средства, били смо несигурни у вези са том набавком у вези тих средстава. На састанку коме су присуствовали Драган Обрадовић и Зељковић сугерисала сам да треба урадити конзорцијум - река је Барашин.

Она је на питање зашто је сугерисала да треба конзорцијум прво рекла да то Закон о јавним набавкама предвиђа. Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић казао је да ли то значи да је "Проконтрол" био неадекватан добављач, одговорила је потврдно. Свједок Барашин је потврдила да је Зељковић био упознат са документима везано за поменуту набавку. Говорећи о јавним набавкама преко фирме "Травел фор фан"  рекла  је да директор те фирме Саша Марковић долазио у Институт на састанак и рекао да има могући превоз за заштитна одијела из Кине, а да је на састанку био и Зељковић. Изјавила је да је та фирма између осталог била регистрована за велико специфичном робом, али нису били сигурни да ли може да прометује медицинску робу, па је опет сугерисала да се направи конзорцијум. Потврдила је да је достављена понуда за заштитна одијела, али се није могла сјетити детаља. Тужилац Сања Тадић-Стојисављевић јој је рекла да се радило о 30.000 заштитних одијела, 50.000 маски и 500 бесконтактних топломјера вриједности око 2.3 милиона КМ. Потврдила је да је  сачињен и анекс уговора о јавним набавкама којим је смањена цијена одијела са 66 на 50 КМ и да је тек на испитивању у полицији сазнала, односно посумњала да одијела нису из Кине.

- Рекла сам директору да постоји сумња да роба није из Кине. Али он ми је рекао да нећемо стављати привремену мјеру док се не оконча поступак – казала  је Барашин.

Њено испитивање на данашњем рочишту није окончано и биће настављено на сљедећем.

СИПА

Радмила Барашин потврдила је да се Агенција за истраге и заштиту (СИПА) интересовала о уговору Института са фирмом "Травел фор фан".

- Послали су допис у коме наводе да су из медијских написа сазнали да смо са туристичком агенцијом закључили уговор и да то провјеравају. Одговорила сам да то није тачно већ да је уговор са привредним друштвом - рекла је Барашин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана