Извођењем свједока настављено суђење директору Основне школе “Никола Тесла” из Дервенте

Јасмина Салопек
Извођењем свједока настављено суђење директору Основне школе “Никола Тесла” из Дервенте

БАЊАЛУКА - Неке колеге долазиле су у моју канцеларију и тражиле да се упишу у свеску да су вратили новац од превоза, али нисам знала о чему је ријеч, јер сам била нова, а нисам схватала зашто ми доносе новац намијењен за њихове трошкове пута.

Рекла је ово свједок тужилаштва Тања Пилиповић у Окружном суду у Бањалуци на наставку суђења директору Основне школе “Никола Тесла” Љубиши Ђурићу из Дервенте.

Он је оптужен за продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, а терете га и да је себи и другим радницима школе омогућио да сипају гориво на рачун ове образовне установе. Оптужницу је подигло Републичко јавно тужилаштво а потврдио је судија за претходно саслушање Окружног суда у Бањалуци.

Пилиповићева је посвједочила и да јој се у вези уписа у свеску оних који су вратили новац обратила Мирјана Ступар.

- Дошла је до мене и рекла како жели да преда новац од превоза и како то треба да буде евидентирано. Рекла сам јој да ми никаква свеска није остављена у аманет - изјавила је Пилиповићева.

Према њеним ријечима, за спорну свеску упитала је и Слободанку Латиновић која је прије ње радила као рачуновођа у школи “Никола Тесла”, као и директора Ђурића, али ни они нису знали ништа о томе.

- Колеге које су ми доносиле новац нису говориле за шта је он, али сам то временом схватила и сама, те ми није било јасно зашто враћају новац од превоза који је намијењен њима, када су потписали изјаву да путују и да не могу сами сносити трошкове - појаснила је она.

Републички тужилац Драгица Глушац свједока је упитала да ли јој је познато кога је возач возио службеним возилом и за који износ новца се гориво сипало у возило.

- Не знам ту информацију, то сам рекла још у августу. Била сам нова у школи, никога нисам знала нити ме је занимало ко када иде и гдје, а ни како - казала је Пилиповићева додајући да не зна ни податак колико је горива сипано у возило, као ни цијену.

Други свједок тужилаштва била је Слободанка Латиновић која је до 2020. године обављала све послове везане за рачуноводство у Основној школи “Никола Тесла” у Дервенти. На питање тужиоца да ли јој је познато како се вршило точење горива у службено возило, свједок је одговорила да су имали закључен уговор са пумпом, те су на обичном блокчићу уписивали да неко може сипати гориво.

- Сваке школске године закључивали бисмо уговор са пумпом “Нада” у Дервенти. Ту је и директор сипао гориво у своје возило. Ако би се радницима указала потреба да сипају гориво, Ђурић је то писмено одобравао. На обичном листу папира из блока уписало би се име и презиме и за колико новца се сипа гориво, директор би то потписао и ставио печат - истакла је Латиновићева и додала да су само за службена путовања писали путне налоге.

Оптужница

Љубиши Ђурићу на терет се ставља да је у периоду од 21. августа 2015. до 31. августа 2021. године у Дервенти у својству служеног лица, као директор Основне школе “Никола Тесла” Дервента и у намјери да себи и другима прибави корист, искористио свој службени положај и овлашћења. Себи и запосленим радницима омогућио је сипање горива у властита возила на рачун наведене образовне установе, без претходног издавања налога за службена путовања. Поред тога запосленим радницима омогућио је и кориштење службеног возила ради доласка на посао и одласка с посла, те тако себи и другима прибавио имовинску корист у износу од 11.928 КМ, а на штету буџета Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана