Помагачи пореског инспектора пристали на 20 мјесеци затвора

Небојша Томашевић
Помагачи пореског инспектора пристали на 20 мјесеци затвора

БАЊАЛУКА – Некадашњи радник Службе за заједничке послове Владе Републике Српске Синиша Антић (47) те Небојша Грчић (69) из Бањалуке, који су помагали бившем пореском инспектору Миливоју Бабићу (65) да од Кинеза узимају новац у лажним пореским контролама признали су кривицу и пристали да буду осуђени на укупно 20 мјесеци затвора.

Антић је пристао на годину, а Грчић на осам мјесеци затвора и обојица су се обавезала да ће свједочити у поступку против Бабића у односу на којег је суђење раздвојено. Предвиђено је да им се одузме незаконито стечена имовинска корист и то од Антића 3.550 КМ, а од Грчића 2.100 КМ. 

Вијеће бањалучког Окружног суда којим је предсједавао судија Синиша Марковић прихватило је споразуме и пресуда ће бити објављена сутра у 15 часова.

Републичко тужилаштво терети Бабића, Антића и Грчића да су чинили организовану криминалну групу која је дјеловали од јануара 2023. године до 16. марта 2023. године на подручју Бањалуке, Градишке и Приједора, те општина Прњавор, Челинац, Котор Варош, Мркоњић Град и Кнежево.

Према оптужници договорили су и осмислили план за фиктивну контролу држављана Кине власника радњи који продају кинеску робу, како би од њих узели новац у замјену да их не кажњавају.
Како стоји у у оптужници Бабића је Антићу појаснио како ће дјеловати у која мјеста ће ићи и кога контролисати, знајући да поједине кинеске радње врло често не издају фискалне рачуне.

Бабић је Антићу рекао да ће ићи заједно са њим у наводне пореске контроле и лажно се представљати као службено лице, показивати службену значку и узимати новац. Даље се наводи да је Бабић рекао да ће ангажовати још једну особу која ће их возити и имати задатак да улази у кинеске радње као наводни купац и обавијестити их да ли је добио фискални рачун. 

Улогу возача и лажног купца добио је Грчић. Поменути су преваре обављали увијек на исти начин, тако што су Бабић и Антић улазили у Кинеске радње и говорили да врше пореску контролу, након чега су узимали новац од власника у износима од неколико стотина до око 1.000 КМ, да не би обавили "своју дужност", а новац су дијелили на пола. Грчић је по договору улазио у Кинеске радње те куповао неку ситну робу, а када не би добио фискални рачун о томе би обавјештавао Антића који би затим улазио у радњу и лажно се представљао као порески инспектор те би од власника узимао новац.

Бабић је оптужен за злоупотребу службеног положаја или овлашћења почињено у саставу криминалног удружења.

Антића и Грчића терете за помагање у кривичном дјелу злоупотреба службеног положаја или овлашћења. Антић се терети и за лажно представљање. Оптуженима у варању кинеских држављана није увијек ишло глатко, а након неког времена дошло је и до трзавица унутар групе.
Таква ситуација се десила у Мркоњић Граду, гдје је Грчић купио батерије у Кинеској радњи и за то добио фискални рачун.

Како стоји у оптужници, када је о томе обавијестио Антића, овај је ипак одлучио да уђе у радњу и покуша да од радника добије новац. Наводи се да су раднице рекле да су већ контролисане и показале записник о томе, па се Антић успаничио и глумећи да му звони телефон изашао из радње.

Након тога су отишли до продавнице у доњем дијелу Мркоњић Града и док је Грчић остао у ауту, Антић је ушао гдје је узео 800 КМ. Наводи се да су затим отишли у Бањалуку гдје их је чекао Бабић и питао како су прошли. Како се наводи Антић је испричао шта се десило и да нису узели ништа, а Бабић се наљутио и почео да галами.

Образложење

Републички тужилац Слободан Ћелић казао је да су оптужени од почетка признали дјело и сарађивали са полицијом и тужиоцем што је и довело до споразума о признању.
Адвокат Дарко Јокић, који брани Антића и Грчића истакао је да су његови клијенти помогли у откривању почињених кривичних дјела.
- Ухапшени су послије пријаве кривичног дјела у Мркоњић Граду, након чега су признали кривицу и открили и друга почињена кривична дјела и описали начин извршења. На тај начин су помогли у расвјетљавању овог случаја-рекао је адвокат Дарко Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана