Приједорчанин осуђен јер је по Бањалуци крао вина и бомбоњере

Небојша Томашевић
Приједорчанин осуђен јер је по Бањалуци крао вина и бомбоњере

БАЊАЛУКА - Ранко Ракић из Приједора, познат полицији и јавности као серијски лопов, осуђен је у бањалучком Основном суду на 1.000 КМ новчане казне због провала у куће и крађе вина, чоколада и телефона.

Пресуди је претходило признање оптуженог на главном претресу на којем је истакао и да се каје за оно што је починио.

Ракић је крађе за које је осуђен починио 2017, 2018. и 2019. године на подручју Бањалуке. У оптужници је наведено да је он 16. марта 2017. године у Бањалуци провалио у кућу власништво С. Д. тако што је разбио прозорско стакло.

- Затим је кроз прозор провукао руку те  га отворио са унутрашње стране и  ушао у оставу те је помоћу физичке снаге и алата отворио врата оставе и  ушао у кућу. Том приликом је украо пет флаша црног вина “романса” и  бомбоњеру, након чега је напустио лице мјеста, а на овај начин оштетио  је С. Д. за око 100 КМ - стоји у оптужници.

Даље се додаје да је Ракић 11. јануара 2018. године на подручју Бањалуке упао у кућу Ј. М. кроз прозор купатила. Према оптужници, до прозора се  попео уз мердевине те је потргао мрежицу са прозора и ушао у купатило. Како се наводи, том приликом стао је на дрвену полицу на зиду испод прозора која се сломила, што је чуо оштећени Ј. М.  па је кренуо да види о чему се ради, али га је Ракић гурнуо, отрчао у спаваћу собу и  искочио кроз прозор те побјегао. Трећу крађу овај серијски лопов починио је 12. децембра 2019. године, када је ушао у кућу власништво М. Љ. и украо телефон “ЗТЕ  блејд А-520” са картицом и бројем након чега је побјегао.

Према образложењу пресуде, приликом изрицања казне оптуженом суд је као олакшавајуће цијенио Ракићево признање, то да је враћен украдени телефон, а обавезан је и да надокнади штету С. Д. од 100 КМ. Наводи се да је отежавајуће то што је оптужени раније осуђиван и специјални је повратник у чињењу кривичних дјела. Ракић је обавезан и на плаћање судских трошкова, односно паушала  у износу од 150 КМ.

Ракић је један од најпознатијих лопова, а у својој криминалној биографији има више од 100 почињених кривичних дјела и често је хапшен, углавном због тешких крађа, разбојништава, туча и одузимања и оштећења туђе ствари. Недавно је осуђен на пет година затвора јер је опљачкао особу с инвалидитетом Љубомира Б. из Бањалуке којем је упао у кућу док је спавао и осим новца узео торбицу са документима и протезу за ногу. Ракић је познат и по томе што је испред бутика у бањалучком насељу Лауш украо лутку.

Замјена

Ракић је новчану казну дужан да плати у року од пет мјесеци од правоснажности пресуде и ако то не учини у законском року, казна може бити замијењена затвором.

- Уколико осуђени не плати казну у цјелости или дјелимично у одређеном року, суд ће одредити њено принудно извршење. Ако новчана казна путем принудног извршења не буде исплаћена у року од  године, суд ће донијети одлуку о замјени новчане казне казном затвора на начин да се сваки започети дневни износ од 50 КМ замијени даном затвора - стоји у пресуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана