Prijedorčanin osuđen jer je po Banjaluci krao vina i bombonjere

Nebojša Tomašević
Prijedorčanin osuđen jer je po Banjaluci krao vina i bombonjere

BANjALUKA - Ranko Rakić iz Prijedora, poznat policiji i javnosti kao serijski lopov, osuđen je u banjalučkom Osnovnom sudu na 1.000 KM novčane kazne zbog provala u kuće i krađe vina, čokolada i telefona.

Presudi je prethodilo priznanje optuženog na glavnom pretresu na kojem je istakao i da se kaje za ono što je počinio.

Rakić je krađe za koje je osuđen počinio 2017, 2018. i 2019. godine na području Banjaluke. U optužnici je navedeno da je on 16. marta 2017. godine u Banjaluci provalio u kuću vlasništvo S. D. tako što je razbio prozorsko staklo.

- Zatim je kroz prozor provukao ruku te  ga otvorio sa unutrašnje strane i  ušao u ostavu te je pomoću fizičke snage i alata otvorio vrata ostave i  ušao u kuću. Tom prilikom je ukrao pet flaša crnog vina “romansa” i  bombonjeru, nakon čega je napustio lice mjesta, a na ovaj način oštetio  je S. D. za oko 100 KM - stoji u optužnici.

Dalje se dodaje da je Rakić 11. januara 2018. godine na području Banjaluke upao u kuću J. M. kroz prozor kupatila. Prema optužnici, do prozora se  popeo uz merdevine te je potrgao mrežicu sa prozora i ušao u kupatilo. Kako se navodi, tom prilikom stao je na drvenu policu na zidu ispod prozora koja se slomila, što je čuo oštećeni J. M.  pa je krenuo da vidi o čemu se radi, ali ga je Rakić gurnuo, otrčao u spavaću sobu i  iskočio kroz prozor te pobjegao. Treću krađu ovaj serijski lopov počinio je 12. decembra 2019. godine, kada je ušao u kuću vlasništvo M. Lj. i ukrao telefon “ZTE  blejd A-520” sa karticom i brojem nakon čega je pobjegao.

Prema obrazloženju presude, prilikom izricanja kazne optuženom sud je kao olakšavajuće cijenio Rakićevo priznanje, to da je vraćen ukradeni telefon, a obavezan je i da nadoknadi štetu S. D. od 100 KM. Navodi se da je otežavajuće to što je optuženi ranije osuđivan i specijalni je povratnik u činjenju krivičnih djela. Rakić je obavezan i na plaćanje sudskih troškova, odnosno paušala  u iznosu od 150 KM.

Rakić je jedan od najpoznatijih lopova, a u svojoj kriminalnoj biografiji ima više od 100 počinjenih krivičnih djela i često je hapšen, uglavnom zbog teških krađa, razbojništava, tuča i oduzimanja i oštećenja tuđe stvari. Nedavno je osuđen na pet godina zatvora jer je opljačkao osobu s invaliditetom Ljubomira B. iz Banjaluke kojem je upao u kuću dok je spavao i osim novca uzeo torbicu sa dokumentima i protezu za nogu. Rakić je poznat i po tome što je ispred butika u banjalučkom naselju Lauš ukrao lutku.

Zamjena

Rakić je novčanu kaznu dužan da plati u roku od pet mjeseci od pravosnažnosti presude i ako to ne učini u zakonskom roku, kazna može biti zamijenjena zatvorom.

- Ukoliko osuđeni ne plati kaznu u cjelosti ili djelimično u određenom roku, sud će odrediti njeno prinudno izvršenje. Ako novčana kazna putem prinudnog izvršenja ne bude isplaćena u roku od  godine, sud će donijeti odluku o zamjeni novčane kazne kaznom zatvora na način da se svaki započeti dnevni iznos od 50 KM zamijeni danom zatvora - stoji u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana