Вјештаци: Пропусти возача довели до погибије радника „Чистоће“ у Бањалуци

Јасмина Салопек
Вјештаци: Пропусти возача довели до погибије радника „Чистоће“ у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Страдали радник "Чистоће" Ранко Милошевић (58) покушао је да избјегне теретно возило "опел корсу" за чијим воланом је био Војо Чивчић (28) из Бањалуке, али није успио и дошло је до трагедије.

Појаснио је ово вјештак саобраћајне струке Милија Радовић у Окружном суду у Бањалуци на наставку суђења Чивчићу кога терете да је 4. новембра прошле године скривио несрећу у којој је погинуо Милошевић. Вјештак Радовић казао је да је Чивчић возио 30 км/ч више од дозвољене брзине.

- То је неких 60 одсто изнад ограничења од 50 километара на час,  које је прописано да се улицом Краља Петра Првог Карађорђевића вози - појаснио је Радовић.

Према његовим ријечима, Чивчић је, с обзиром да је возило "Чистоће" имало упаљену наранџасту ротацију, могао исто да уочи, као и радника који је био у радном одијелу са рефлектујућим тракама.

- Ово су све његови пропусти као возача, јер није обраћао пажњу на саобраћај. У тренутку удара возила у пјешака Чивчић је возио 80 км/ч због чега је Милошевић задобио вишеструке повреде, које укључују и напукнуће лобање, расцјеп аорте, као и можданих овојница - истакао је Радовић и навео да је оптужени аутомобилом управљао у стању средњег пијанства са концентрацијом алкохола у крви од 1,84 грама по килограму.

Током свједочења вјештака, у судници су приказани и снимци саобраћајне несреће, на којима се види како Чивчић иде из смјера Лазарева ка Народном позоришту Републике Српске гдје наилази на Милошевића који је од удара одлетио у ваздух те пао на коловоз усљед чега је дошло до тренутне смрти.

Други свједок тужилаштва био је вјештак машинске струке Војо Срдић који је казао је да је "опел корса" у тренутку несреће била технички исправна.

- Вјештачењем сам утврдио да у моменту несреће није дошло ни до каквог квара на возилу или наглог отказивања система за управљање и кочење - рекао је Срдић.

Предсједник судског вијећа Зорица Барош свједока Срдића упитала је како је утврдио да су волан и кочнице били исправни, он је одговорио да је кочнице лично прегледао када је ушао у возило.

- Притиском ноге на кочницу осјетио се притисак, што указује на то да су исправне. Гуме су биле исправне, са предвиђеним шарама за то годишње доба - објаснио је Срдић.

Оптужени Чивчић био је свјестан да возећи под дејством алкохола може изазвати опасност за животе људи, на шта је пристао. Послије несреће, он је побјегао, али је убрзо ухапшен и након испитивања одређен му је притвор.

ОПТУЖНИЦА

Воју Чивчића, који је усмртио Ранка Милошевића у центру Бањалуке, терете за угрожавање јавног саобраћаја, а оптужницу је подигло бањалучко Окружно тужилаштво те потврдио Окружни суд у Бањалуци.

Према оптужници несрећа се десила 4. новембра 2023. године, 50 минута иза поноћи у центру Бањалуке у улици Краља Петра Првог Карађорђевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана