Суђење у предмету "Галерија": Један свједок потврдио да је куповао хероин, други промијенили исказ

Небојша Томашевић
Суђење у предмету "Галерија": Један свједок потврдио да је куповао хероин, други промијенили исказ

БАЊАЛУКА – Свједок тужилаштва Марко Илић потврдио је у бањалучком Окружном суду да је од оптуженог у предмету "Галерија" Саше Липовца куповао хероин и да је за грам плаћао 150 КМ.

Његово свједочење у дијеловима је било конфузно. Рекао је, између осталог, да је куповао на кесицу, те да дрогу није вагао.

Илић је истицао да се не сјећа свих детаља, а потврдио је да је договор био да купи комад, што је како је појаснио подразумијевало грам.

Осим Липовца, који је први на оптужници,  у овом случају оптужени су Страхиња Дринић, Мирко Радак, Никола Јанковић, Данијел Тодоровић, Огњен Шобота, те професор Александар Грандић, сви из Градишке. Све их терете  за кривично дјело неовлашћена производња и промет опојним дрогама, док Дринића, Тодоровића,Шобота и  Грандић терете и за омогућавање уживања опојних дрога.

Илић је казao да је од Липовца купио дрогу у пет шест наврата, а  да је једном купио за 300 КМ.

Свједок  је на питање Липовчевог адвоката Александра Томашевића казао да се са Липовцем састао само једном на савском кеју у Градишки ради посла регистрације возила и да тад није купио дрогу. Касније рекао да је на кеју заједно са Његошем Антонићем конзумирао дрогу коју је купио од Липовца. Илић је касније појаснио да се радило о два одвојена случаја и да приликом састанка на кеју није купио дрогу. Његовом свједочењу успротивио се оптужени Липовац који је рекао да свједок лаже и да ће поднијети кривичну пријаву за лажно свједочење.

Његош Антонић потврдио је да је  конзумирао наркотике са Илићем једне ноћи.

- Отишли смо аутом до савског кеја и он је изашао. Видио сам да се састао с неким човјеком у црном. Не знам од кога је купио дрогу. Питао сам ко је био, а он ми рекао Саша - рекао је Антонић.

Тужилац Далибор Врећо  му је прочитао изјаву у којој је између осталог рекао да је Илић контактирао Сашу Липовца да купи дрогу након што су се заједно договорили да је набаве. Антонић је рекао да не зна да ли је то тај Саша и да није изјаву читао.

Свједок Јосип Кујунџић признао је да конзумира кокаин и да познаје Дринића и Тодоровића, али је истакао да од њих није куповао дрогу.

Тужилац Врећо му је прочитао изјаву из истраге у којој је рекао да је узимао дрогу од Дринића осам до десет пута.

- Спавао сам на столици у полицијској станици, полиција ме пробудила и рекла ми само да потпишем и да се нећу теретити ни за шта, нисам ни читао изјаву, јер је била на ћирилици, а ја не разумијем ћирилицу - рекао је Кујунџић.

Изјаву из истраге измијенио је и свједок Никола Ивановић који је пред судијама рекао да да је виђао Кујунџића да долази у кафић „Галерија“ али да никада лично није ни чуо, ни видио да се у „Галерији“  конзумира дрога.

Тужилац Врећо му је прочитао ранију изјаву у којој је рекао је преко њега Јосип Кујунџић упознао Страхињу Дринића и да је Дринић Кујунџићу предао некакав пакет. Кујунџић је истакао да није ништа видио.

Оптужени  су ухапшени  у октобру прошле године у акцији "Галерија" и терете их да су   од друге половине 2021. године до  11. октобра 2023. године  на подручју Градишке неовлаштено набављали и продавали кокаин, спид, екстази и марихуану.

У оптужници је наведено да је веће количине дроге набављао Липовац те је дрогу продавао сам и  давао другима оптуженим да је продају. Наркотике су оптужени  у зависности од врсте и количине продавали од 50 до 800 КМ, а у једном случају Тодоровић је од Липовца преузео дрогу и једном лицу продао 20 грама кокаина  за 2.000 евра.

Према ранијим информацијама из истраге дрогу су између осталог продавали у кафићу "Галерија" у власништву Дринић, а  по коме је акција и добила име. Током акције "Галерија" било је ухапшено 10 осумњичених,  заплијењено   око 28 грама кокаина и 400 грама спида, као и таблете екстазија. Одузети су оружје, новац и провалнички професионални алат, а  акција је резултат вишемјесечне истраге. Већина оптужених  позната је од раније по кривичним дјелима и осуђивана.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана