Suđenje u predmetu "Galerija": Jedan svjedok potvrdio da je kupovao heroin, drugi promijenili iskaz

Nebojša Tomašević
Suđenje u predmetu "Galerija": Jedan svjedok potvrdio da je kupovao heroin, drugi promijenili iskaz

BANjALUKA – Svjedok tužilaštva Marko Ilić potvrdio je u banjalučkom Okružnom sudu da je od optuženog u predmetu "Galerija" Saše Lipovca kupovao heroin i da je za gram plaćao 150 KM.

Njegovo svjedočenje u dijelovima je bilo konfuzno. Rekao je, između ostalog, da je kupovao na kesicu, te da drogu nije vagao.

Ilić je isticao da se ne sjeća svih detalja, a potvrdio je da je dogovor bio da kupi komad, što je kako je pojasnio podrazumijevalo gram.

Osim Lipovca, koji je prvi na optužnici,  u ovom slučaju optuženi su Strahinja Drinić, Mirko Radak, Nikola Janković, Danijel Todorović, Ognjen Šobota, te profesor Aleksandar Grandić, svi iz Gradiške. Sve ih terete  za krivično djelo neovlašćena proizvodnja i promet opojnim drogama, dok Drinića, Todorovića,Šobota i  Grandić terete i za omogućavanje uživanja opojnih droga.

Ilić je kazao da je od Lipovca kupio drogu u pet šest navrata, a  da je jednom kupio za 300 KM.

Svjedok  je na pitanje Lipovčevog advokata Aleksandra Tomaševića kazao da se sa Lipovcem sastao samo jednom na savskom keju u Gradiški radi posla registracije vozila i da tad nije kupio drogu. Kasnije rekao da je na keju zajedno sa Njegošem Antonićem konzumirao drogu koju je kupio od Lipovca. Ilić je kasnije pojasnio da se radilo o dva odvojena slučaja i da prilikom sastanka na keju nije kupio drogu. Njegovom svjedočenju usprotivio se optuženi Lipovac koji je rekao da svjedok laže i da će podnijeti krivičnu prijavu za lažno svjedočenje.

Njegoš Antonić potvrdio je da je  konzumirao narkotike sa Ilićem jedne noći.

- Otišli smo autom do savskog keja i on je izašao. Vidio sam da se sastao s nekim čovjekom u crnom. Ne znam od koga je kupio drogu. Pitao sam ko je bio, a on mi rekao Saša - rekao je Antonić.

Tužilac Dalibor Vrećo  mu je pročitao izjavu u kojoj je između ostalog rekao da je Ilić kontaktirao Sašu Lipovca da kupi drogu nakon što su se zajedno dogovorili da je nabave. Antonić je rekao da ne zna da li je to taj Saša i da nije izjavu čitao.

Svjedok Josip Kujundžić priznao je da konzumira kokain i da poznaje Drinića i Todorovića, ali je istakao da od njih nije kupovao drogu.

Tužilac Vrećo mu je pročitao izjavu iz istrage u kojoj je rekao da je uzimao drogu od Drinića osam do deset puta.

- Spavao sam na stolici u policijskoj stanici, policija me probudila i rekla mi samo da potpišem i da se neću teretiti ni za šta, nisam ni čitao izjavu, jer je bila na ćirilici, a ja ne razumijem ćirilicu - rekao je Kujundžić.

Izjavu iz istrage izmijenio je i svjedok Nikola Ivanović koji je pred sudijama rekao da da je viđao Kujundžića da dolazi u kafić „Galerija“ ali da nikada lično nije ni čuo, ni vidio da se u „Galeriji“  konzumira droga.

Tužilac Vrećo mu je pročitao raniju izjavu u kojoj je rekao je preko njega Josip Kujundžić upoznao Strahinju Drinića i da je Drinić Kujundžiću predao nekakav paket. Kujundžić je istakao da nije ništa vidio.

Optuženi  su uhapšeni  u oktobru prošle godine u akciji "Galerija" i terete ih da su   od druge polovine 2021. godine do  11. oktobra 2023. godine  na području Gradiške neovlašteno nabavljali i prodavali kokain, spid, ekstazi i marihuanu.

U optužnici je navedeno da je veće količine droge nabavljao Lipovac te je drogu prodavao sam i  davao drugima optuženim da je prodaju. Narkotike su optuženi  u zavisnosti od vrste i količine prodavali od 50 do 800 KM, a u jednom slučaju Todorović je od Lipovca preuzeo drogu i jednom licu prodao 20 grama kokaina  za 2.000 evra.

Prema ranijim informacijama iz istrage drogu su između ostalog prodavali u kafiću "Galerija" u vlasništvu Drinić, a  po kome je akcija i dobila ime. Tokom akcije "Galerija" bilo je uhapšeno 10 osumnjičenih,  zaplijenjeno   oko 28 grama kokaina i 400 grama spida, kao i tablete ekstazija. Oduzeti su oružje, novac i provalnički profesionalni alat, a  akcija je rezultat višemjesečne istrage. Većina optuženih  poznata je od ranije po krivičnim djelima i osuđivana.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana