Završeno suđenje banjalučkom advokatu Vukajloviću: Tužilac traži zatvor, a odbrana oslobađajuću presudu

Nebojša Tomašević
Završeno suđenje banjalučkom advokatu Vukajloviću: Tužilac traži zatvor, a odbrana oslobađajuću presudu

BANjALUKA - Republički tužilac Goran Glamočanin zatražio je od Okružnog suda da osudi banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića, jer smatra da je dokazao kako je on s direktnim umišljajem s ciljem pribavljanja nezakonite koristi sa sudijom Nebojšom Pejovićem dogovorio da u izvršnom postupku na licitaciji za duplo manju cijenu od procijenjene kupi nekretnine vrijedne 566.800 KM.

Odbrana smatra da za dogovore nema nikakvih dokaza, te da je optužnica netačna i suprotna zakonskim odredbama te traže oslobađajuću presudu. Tužilac je u završnoj riječi istakao da je sudija svjesno pogodovao optuženom.

- Iz telefonskih komunikacija vidi se da su optuženi i sudija imali stotine kontakata te da su razgovarali o konkretnom predmetu. Vukajlović je sugerisao sudiji šta da stavi u rješenje o dosudi o prodaji nekretnina. U jednoj poruci piše "Ja bih u stavu četiri stavio da nisu imali primjedbi na tok licitacije i zapisnik". Sudija odgovara "Može" - kazao je Glamočanin te istakao da to ukazuje da je postojao dogovor između sudije i advokata.

Tužilac je istakao da je Vukajlović vlasniku nekretnina Milošu Šmitranu, inače bivšem načelniku za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Banjaluka, obećao da će mu omogućiti korištenje jedne nekretnine ako se ne žali na rješenje o dosudi. Odbrana tvrdi da nema dokaza o dogovoru Pejovića i Vukajlovića te da je njihov klijent prevaren i da sporne nekretnine nisu "bile čiste."

- Šmitran nije bio jedini vlasnik, već suvlasnik. Sudija je to znao i prije prodaje. Da je bilo dogovora, valjda bi sudija svom "ortaku" rekao da to ne kupuje, jer nije sve čisto - rekao je branilac Dragan Tolimir.

Dodao je da činjenica da je sudija u rješenju o dosudi nekretnina ispustio bitne stvari što dokazuje da je pogodovao nekom drugom da to rješenje bude oboreno, ali ne Vukajloviću.

- Svjedok Šmitran je u sudu izjavio da je od Vukajlovića tražio da mu ostavi baraku u Lazarevu ako on kupi sve nekretnine, a da će mu zauzvrat on dati stan. Dakle, radi se o zamjeni nekretnina, a ne davanju na korištenje kao protivusluge da se ne žali na rješenje - naglasio je Tolimir.

Vukajlović je istakao da je njegova odbrana tokom postupka dokazala da u ovom slučaju se može izvući i drugi zaključak, osim krivice.

Republičko tužilaštvo Vukajlovića tereti da je za 283.400 KM nezakonito kupio šest nekretnina u izvršnom postupku nad nepokretnostima protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke. Procijenjena ukupna tržišna vrijednost nekretnina je 566.800 KM, a riječ je o četiri stana, vikendici i poslovnom prostoru sa dvorištem u mjestu Ivanjska. Izvršnim postupkom predsjedavao je sudija Nebojša Pejović sa kojim je advokat dogovorio da se prijavi kao ponuđač i uplati zakonom propisano obezbjeđenje za svaku nekretninu, dok su drugi ponuđači onemogućeni da kupe neku od nekretnina jer obezbjeđenje za kupovinu nisu platili na način kao što je to uradio advokat. Iznošenjem završnih riječi odbrane i optužbe završeno je suđenje, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Sudija presuda

Sudija Nebojša Pejović je zbog malverzacija osuđen na godinu zatvora za krivično djelo trgovina uticajem i povreda zakona. Osim zatvorske izrečena mu je i novčana kazna od 40.000 KM kao i petogodišnja zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, odnosno obavljanje sudijskog posla. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Pejović zaključio sa Republičkim tužilaštvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana