Матић показао сјекиру којом је убио рођака!

Небојша Томашевић
Матић показао сјекиру којом је убио рођака!

БАЊАЛУКА - Винко Матић (57) из Бањалуке, оптужен за убиство рођака Радомира Матића (77), у бањалучком Окружном суду показао је коју је сјекиру користио у смртоносном сукобу, а вјештак за ДНК анализе Зоран Обрадовић на њој је уочио траг који личи на крв.

По налогу суда у судници су показане све сјекире које су одузете од оптуженог и штап који је коришћен у сукобу. То је урађено јер тужилаштво није вјештачило средство којим је почињен злочин, односно сјекиру и штап.

Тужилаштво је раније образложило да вјештачење није рађено јер је одузет већи број оруђа. Пред судијама је тако показано 13 сјекира и штап, а вјештак је на пет уочио трагове који личе на крв те истакао да би их вјештачио као и спорни штап. Оптужени Матић је одмах рекао да је сјекира која је прва показана коришћена у сукобу, те је испричао да је њега рођак Радомир ударио штапом па су се онда они за њега отимали. Још је рекао да ниједну сјекиру сем оне прве, за коју је и рекао, није користио. Међутим, вјештак је на њих још четири уочио трагове који, како је рекао, асоцирају на крв.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић казао је да ће суд, када добије фотографије отварања предмета, на сљедећем рочишту одлучити о даљим корацима и ДНК вјештачењу одузетих сјекира и штапа.

Бањалучко Окружно тужилаштво Винка Матића терети за убиство, а како се наводи у оптужници, рођака Радомира усмртио је 19. априла 2023. године у засеоку Јелићи у Доњим Голешима у шуми Осоје која је у власништву његове породице. Додаје се да је Винко након краће свађе Радомира напао и ударио штапом који је отео од њега, а затим га ударио и сјекиром коју је носио да огради парцелу. У оптужници стоји да је Винко прво штапом ударио Радомира по тијелу, рукама и ногама, а потом га је “ушицама” као и оштрицом сјекире изударао по истим дијеловима тијела. Оптужени Винко се након злочина сам пријавио полицији и рекао да је штапом истукао рођака Радомира, али по доласку патроле на лице мјеста старац је већ био мртав и видјело се да је ударан сјекиром. Према причама мјештана Голеша, Винко се у село вратио на очевину и често је долазио у сукобе са комшијама, а наводно је имао и психичких проблема, те је био склон и алкохолу.

Матић је ухапшен у априлу прошле године и након испитивања на захтјев Окружног тужилаштва одређен му је притвор, у којем се од тада налази. Та мјера му је одлуком суда недавно продужена.

Његов бранилац Бобан Савић казао је да се у овом случају не ради о кривичном дјелу убиства, већ о наношењу тешких тјелесних повреда са смртном посљедицом.

Без контаминације

Одузете сјекире и штап пред судом су из врећа са доказима вадили и вијећу показали криминалистички техничар Бојан Косић и полицијски службеник Свјетлана Малић. Они су и учествовали у претресу куће оптуженог Винка Матића и одузимању тих предмета. Приликом показивања коришћене су рукавице и маске, које су сви у судници морали да имају како се не би контаминирали предмети. Цијели процес отварања врећа у којима су били докази и њихово показивање Косић је и фотографисао, а снимци ће бити достављени суду. Вјештак Зоран Обрадовић је истакао да је све организовано на врло професионалном нивоу, чиме је спријечена могућност контаминирања предмета па су они подобни за вјештачење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана