Завршено маратонско суђење Славици Ињац, одређен датум изрицања пресуде

Небојша Томашевић
Завршено маратонско суђење Славици Ињац, одређен датум изрицања пресуде

БАЊАЛУКА - Изношењем завршних ријечи оптужбе и одбране, у бањалучком Окружном суду окончано је маратонско суђење бившој директорици Агенције за банкарство Републике Српске Славици Ињац, коју терете за несавјесно пословање у случају „Бобар банка“. Током суђења које је почело 2019. године одржана су чак 43 рочишта, а пресуда ће бити изречена 17. јануара.

Републички тужилац Сњежана Петковић тврди да је доказала да је оптужена очигледно несавјесно пословала и пропустила надзор над поменутом банком која је пропала, чиме је причињена штета од 122,5 милиона марака.

Бранилац оптужене Влади Адамовић затражио је ослобађајућу пресуду јер, како тврди, Инац није прекршила ниједну законску одредбу и све је радила у складу с законом и прописима.

Петковићева је истакла да је Агенција годинама толерисала неправилности у Бобар банци, а мјере које је доносила да се те неправилности исправе су биле неадекватне и издате су касно. Нагласила је да је тужилаштво током поступка саслушало 57 свједока и вјештака, те извело бројне материјалне доказе којима је, сматра она, утврђено да је оптужена починила кривично дјело за које се терети.

- Агенција је имала сазнања о изложености кредитном ризику ка Бобар групи као и о неправилној евиденцији повезаних лица. Није благовремено реаговала, а само једном је прекршајно казнила банку са  5.000 КМ. Тачно је да Агенција није знала за дупло књиговодство у банци. Међутим свједоци су рекли да мјере које налагала нису биле адекватне - рекла је између осталог  Петковићева.

Нагласила је и да се очигледност несавјесног пословања види у томе да је Агенција дала сагласност за нови статут банке који је дао већа овлаштења Надзорном одбору чији чланови су додјељивали лоше кредите, супротно мишљењима стручних служби.

Адвокат Адамовић тврди да је „овај случај започео због политике“ и да се „ловио Милорад Додик“ те да је оптужница од почетка неодржива.

- Због политике се изродила идеја да је Агенција протежирала Бобар банку чије власник, како је рекла тужилац био близак власти. Међутим то се распало и тужиоци су доказали да то није тачно самим тим што је измијењена оптужница и Славицу Ињац не терете за организовани криминал већ за несавјестан рад. Када им је пропала идеја о организованом криминалу ишли су на оно што кажу „дај шта даш“ –рекао је Адамовић.

Истакао је да није тачна тврдња тужиоца да Агенција није предузимала никакве мјере према банци и да су биле неблаговремене.

- Агенција је предузела  у том периоду 60 мјера и испада да су им скоро сваки дан висили над главом. Све те мјере које је могла предузети прописане су у закону који је испоштован. Банка је лагала и себе и друге и за дуплу књиговодствену документацију која била скривена сазнало се тек након стечаја када је штета већ настала-истакао је Адамовић.

Истакао је да је Агенција својим налозима издавала рјешења да банка поправи неправилности, али су новим контролама проналажене нове грешке које су скриване.

- Издавана рјешења за нове исправке, а Агенција је чак поништила и двије емисије хартија од вриједности за докапитализацију јер су биле неправилне. Да је оптужена поступала несавјесно не би то поништила - рекао је, између осталог, Адамовић.

Истакао је да све до краја и стечаја банке нису били испуњени законом прописани  услови за затварање банке која је до задњег дана била солвентна.

Оптужена Ињац истакла је да је сагласна са завршном ријечи адвоката те истакла да нису тачне тврдње тужилаштва да се стално повећавао кредитни ризик банке према повезаним лицима. Истакла је да Агенција све до краја 2014. године није знала право стање у банци јер је скривана документација о трансакцијама и кредитима.

Ињац терете за несавјесно пословање јер је од јула 2009. године па до новембра 2014. године имала сазнања да Бобар банка послује са великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује. Према оптужници, због велике кредитне изложености према повезаним лицима, те пласирања лоших кредита, причињена је штета од 122,5 милиона марака, а Бобар банка је пропала те су оштећени бројне фирме, општине и фондови.

Оптужница

Оптужницу против Славице Ињац и још 15 особа  је у фебруару 2017. године подигло Тужилаштво БиХ. Том оптужницом ау их теретили да су од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловали као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ, а за тај износ је оштећена Бобар банка.

Предмет против Ињчеве пребачен је 30. октобра 2018. године у Окружни суд у Бањалуци због њене болести, а Републичко тужилаштво  је измијенило оптужницу у марту прошле године када је Ињац  на терет стављено блаже кривично дјело несавјесно пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана